Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas līderis Vladimirs Putins Milānā vienojušies par septembrī Minskā noslēgtās vienošanās nosacījumu izpildīšanu, lai "radītu pušu savstarpējo uzticību", vēsta aģentūra UNIAN.

To pēc Krievijas, Ukrainas un vairāku Eiropas Savienības (ES) līderu tikšanās piektdien Milānā žurnālistiem paziņojis Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu. "Panākta vienošanās par nepieciešamību izpildīt Minskas protokolu. Minskas vienošanās ir vitāli svarīga, lai radītu pušu savstarpējo uzticību," pastāstīja Barrozu.

EK līderis norādīja, ka trīs galvenie izpildāmie punkti ir uguns pārtraukšanas režīma ievērošana, nepieciešamība Donbasā sarīkot Ukrainas likumiem atbilstošas vēlēšanas, kā arī robežas kontrole un novērošana.

ES puse piedāvājusi turpināt sarunas par gāzes piegādēm, kas ekspertu līmenī notiktu 21. oktobrī Briselē, piebilda Barrozu. Viņš arī norādīja, ka "neviens neapšauba jautājumu par Ukrainas suverenitātes cienīšanu un neviens nevēlas Eiropā jaunu iesaldēto konfliktu".

"Tas ir svarīgi ne tikai Ukrainai, tas ir svarīgi visai Eiropai un ES attiecībām ar Krieviju. Tāpēc mēs sagaidām, ka šīs vienošanās tiks apstiprinātas," cerību pauda Barrozu.

Vēstīts, ka Milānā ceturtdien sākās Āzjas-Eiropas samits (ASEM), kura ietvaros notika Krievija, Ukrainas un augstu ES līderu tikšanās.

Sanāksmē dominējošais jautājums ir konflikta apturēšana Ukrainā. Rietumvalstis Krieviju apsūdz separātistu apbruņošanā un karavīru nosūtīšanā uz Ukrainu, Maskava šīs apsūdzības noliedz. Kopš cīņu sākuma aprīli, kas sekoja Kremļa realizētajai Krimas pussalas aneksijai, bojā Ukrainā gājuši jau vairāk nekā 3500 cilvēku.



Septembra sākumā Minskā noslēgtās vienošanās plāns līdzās citiem nosacījumiem paredz atvilkt smago tehniku 15 kilometrus uz abām pusēm no frontes līnijas un izvest no konflikta zonas ārvalstu kaujiniekus. Šīs nedēļas sākumā Putins paziņoja par aptuveni 18 000 Krievijas karavīru atsaukšanu no Ukrainas pierobežas, tomēr NATO norāda, ka nekādas pazīmes, ka būtiska spēku atvilkšana patiešām notiktu.

Tāpat netiek pilnībā ievērots plāns par uguns pārtraukšanu. Valsts austrumos turpinās apšaudes un uzbrukumi Ukrainas spēku pozīcijām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!