Krievijas estrādes mākslinieks un Valsts domes deputāts Josifs Kobzons, kuram liegta iebraukšana Eiropas Savienībā (ES) par Krievijas agresijas pret Ukrainu atbalstīšanu, dosies ārstēties uz Eiropu, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW).

Iepriekš Kobzons, kurš Doņeckā uz skatuves ir dziedājis kopā ar prokremlisko kaujinieku līderi Aleksandru Zaharčenko, paziņoja, ka par spīti viņa iekļaušanai sankciju sarakstā, varēs turpināt ārstēties Eiropā, pateicoties Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

"Es esmu pateicīgs Putinam. Pateicoties tam, ka viņš iejaucās, man piešķīra medicīnisko vīzu," Kobzons paziņoja radiostacijai RSN. Uz Eiropu dziedātājs došoties 9. septembrī.

Intervijā laikrakstam "Komsomoļskaja pravda" dziedātājs precizēja, ka ārtēšanās notiks Itālijā.

Kobzona došanās ārstēties uz Eiropu ir iespējama, jo ES sankciju noteikumi paredz iespēju atsevišķos gadījumos "neatliekamu humānu apsvērumu dēļ" izdarīt izņēmumu, DW uzzināja Vācijas Ārlietu ministrijā.

Noteikumos gan ir precizēts, ka atbrīvošana no viena sankciju nosacījuma, neatbrīvo no citiem. Valstij, kura vēlas izdarīt izņēmumu iebraukšanas aizliegumam, par to ir rakstiski jāinformē ES Padome.

Ja neviena no valstīm neiebilst, divu dienu laikā var tikt piešķirtas izņēmuma tiesības. Bet, ja kaut viena valsts iebilst, jautājums tiek izšķirts balsošanā.

Vēstīts, ka Josifs Kobzons iekļauts 16. februārī publicētajā ES sankciju sarakstā. Kobzons jau agrāk izpelnījies nosodījumu par savu politisko darbību, iesaistoties dažādos pretrunīgi vērtētos pasākumos.

1937. gadā Doņeckas reģiona Časivjarā dzimušajam dziedātājam savulaik piešķirts Ukrainas tautas mākslinieka tituls, no kura viņš vēloties atteikties, bet Doņeckā atrodas viņam veltīts piemineklis.

Kobzonam jau līdz šim bija liegta iebraukšana Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!