Bruņotais uzbrucējs, kurš pirmdien Sidnejas kafejnīcā sagrāba ķīlniekus, bijis apmāts ar ekstrēmismu un garīgi nestabils, otrdien sacīja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots.

"Viņam bija gara vardarbīgu noziegumu, apmātības ar ekstrēmismu un garīgās nestabilitātes vēsture," sacīja premjers. "Sākoties ķīlnieku atbrīvošanas operācijai, viņš savu rīcību centās piesegt ar [džihādistu grupējuma] "Islāma valsts" nāves kultu."

50 gadus vecais Mans Harons Moniss pirmdien kafejnīcā "Lindt" Mārtinpleisā, Sidnejas centrā, gūstā sagrāba 17 cilvēkus. Policijai iebrūkot kafejnīcā, uzbrucējs tika nogalināts. Arī divi ķīlnieki zaudēja dzīvību.

Ebots sacīja, ka uzbrucējs Austrālijas iestādēm bijis labi zināms.

"Mēs zinām, ka viņš sūtīja aizvainojošas vēstules Afganistānā kritušajiem Austrālijas karavīriem, un tika saistībā ar šiem likumpārkāpumiem atzīts par vainīgu."

"Mēs arī zinām, ka viņš tīmeklī publicēja klaji ekstrēmistiskus materiālus. Tas ir traģiski, bet mūsu sabiedrībā ir cilvēki, kas ir gatavi iesaistīties politiski motivētā vardarbībā."

"Mēs rūpīgi izmeklēsim šo atgadījumu, lai nolemtu, kāda mācība ir jāgūst," sacīja premjers, atzīstot, ka "paies zināms laiks, lai noskaidrotu, kas tieši notika Mārtinpleisā un kāpēc."


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!