Ķīlnieki, kurus pirmdien Austrālijā Sidnejas centra kafejnīcā sagrābis bruņots uzbrucējs, sazinājušies ar vietējo radiostaciju un paziņojuši par uzbrucēja prasībām - viņš vēlas saņemt Sīrijas un Irākas džihādistu grupējuma "Islāma valsts" karogu, kā arī runāt ar Austrālijas premjerministru Toniju Ebotu ar radio starpniecību.

Uzbrucējs teicis, ka viņš ir novietojis četrus spridzekļus - divus kafejnīcā un divus citur pilsētā, pastāstīja ķīlnieki.

Radio pārstāvis norādīja, ka runājis pa mobilo telefonu ar diviem satrauktiem ķīlniekiem, kas joprojām atrodas kafejnīcā.

Bruņots uzbrucējs pirmdien kafejnīcā Sidnejā sagrāba gūstā vairākus ķīlniekus. Liecinieki vēsta par dzirdētiem šāvieniem, bet televīzijas reportāžās bija redzams kafejnīcas logā pacelts islāmistu karogs.

Kafejnīcu izdevies pamest pieciem cilvēkiem - trim vīriešiem un divām sievietēm. Šobrīd nav skaidrs, vai viņi ir atbrīvoti, vai arī izbēguši paši.

"Mēs strādājam ar šiem cilvēkiem, lai iegūtu vairāk informācijas. Mums nav informācijas, ka šobrīd kāds būtu cietis," sacīja Jaundienvidvelsas štata policijas komisāra vietniece Ketrina Bērna.

Mediji iepriekš ziņoja, ka uzbrucēji varētu būt divi un ka viņiem varētu būt pašnāvnieku vestes. Tiesa gan, atbilstoši policijas informācijai uzbrucējs ir viens.

Policijai nav zināms precīzs ķīlnieku skaits, bet tas nav 30, kā to ziņojuši daži mediji, sacīja Bērna.

Policijas sarunvedējiem "ir bijis kontakts un viņi turpina uzturēt kontaktu" ar cilvēku, kas ir sagrābis ķīlniekus, viņa piebilda. Sarunvedēji nezina, kas ir ķīlnieku sagrābšanas motīvi, atzina Bērna.

"Mēs nezinām, vai tas ir politiski motivēts [uzbrukums], kaut gan, acīmredzami, ir zināmas indikācijas, ka tā tas varētu būt," preses konferencē sacīja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, mudinot cilvēkus neļauties panikai.

"Politiski motivētas vardarbības būtība ir cilvēku iebiedēšana, lai viņi pārtrauktu būt viņi paši," sacīja premjers.

"Austrālija ir miermīlīga, atvērta un dāsna sabiedrība. Nekas nekad nedrīkst to izmainīt, un tāpēc es mudinu austrāliešus šodien nodoties savām ierastajām lietām kā parasti," mudināja Ebots.

Divi cilvēki, pēc visa spriežot - ķīlnieki, iepriekš Mārtinpleisas - Sidnejas centra gājēju ielas - kafejnīcas "Lindt" logā bija pacēluši karogu ar uzrakstu arābu valodā "Nav cita dieva kā vien Allāhs, un Muhameds ir viņa vēstnesis".

Kā bija redzams vairāku telekanālu pārraidītajos kadros, kafejnīcā kāds pusmūža vīrietis ar īsu sirmu bārdu un melnu bandanas lakatu galvā sarunājas žestikulēdams ar cilvēkiem. Arī uz viņa galvas lakata redzams uzraksts arābu valodā. Vīrietim plecos ir melna mugursoma, bet mugurā - balts T-krekls un melna veste.

Notikuma vietā ir vairāki desmiti policistu. Likumsargi norobežojuši tuvāko apkārtni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!