Foto: AFP/Scanpix

Sīrija svētdien atļāva ANO inspektoriem sākt tūlītēju izmeklēšanu attiecībā uz nemiernieku apgalvojumiem, ka prezidenta Bašara al Asada režīmam lojālie spēki Damaskas apkārtnē lietojuši ķīmiskos ieročus, nogalinot simtiem cilvēku.

Kā paziņojusi Sīrijas Ārlietu ministrija, ANO ģenerālsekretāra vietnieces Angelas Kānes vizītes laikā Damaskā starp Sīrijas valdību un Apvienoto Nāciju Organizāciju panākta vienošanās ļaut ANO ekspertu komandai izmeklēt apsūdzības par ķīmisko ieroču lietošanu Damaskas provincē. Vienošanās stājas spēkā nekavējoties, bet vēl jāprecizē konkrētu objektu apmeklēšanas laiks. Inspektori sāks darbu pirmdien.

Kāne sestdien ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna uzdevumā ieradās Sīrijā, lai vienotos par šādas izmeklēšanas nosacījumiem.

Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija apsūdz Damaskas režīmu, ka tas trešdien uzbrukumā nemiernieku apvidiem galvaspilsētas pievārtē izmantojis ķīmiskos ieročus, nogalinot vairāk nekā 1300 cilvēku.

Savukārt Sīrijas valdība apsūdzības kategoriski noraidījusi, paziņojot, ka opozīcija ar šiem apgalvojumiem cenšas traucēt ANO inspektoriem, kas uzturas Sīrijā, lai izmeklētu agrākās apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu. Pēc kādas valdības amatpersonas teiktā, ķīmiskā bruņojuma lietošana brīdī, kad valstī sāk strādāt ANO eksperti, būtu "politiskā pašnāvība".

Kā paziņojusi organizācija "Ārsti bez robežām", tai dienā, kad Sīrijas opozīcija ziņoja par ķīmisko uzbrukumu, trijās Sīrijas slimnīcās nepilnu triju stundu laikā uzņemti kopskaitā 3600 pacienti ar "neirotoksiskiem simptomiem" un 355 no viņiem miruši.

Mediķi stāstījuši, ka pacientiem konstatēti simptomi, kas norāda uz neirotoksisku vielu iedarbību, - krampji, pastiprināta siekalu izdalīšanās, sašaurinātas acu zīlītes, redzes aizmiglošanās un elpošanas traucējumi.

Pasaules valstu līderi brīdinājuši par nopietnu reakciju gadījumā, ja izrādītos, ka Asada režīms lietojis šādu bruņojumu.

Kā pēc sestdien notikušās telefonsarunas starp ASV prezidentu Baraku Obamu un Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu tika norādīts Dauningstrītas paziņojumā, abi līderi "ir nopietni noraizējušies par (..) pieaugošajām pazīmēm, ka tas bijis būtisks ķīmisko ieroču uzbrukums, ko Sīrijas režīms vērsis pret savu tautu".

"Fakts, ka prezidents Asads nesadarbojas ar ANO, liek domāt, ka režīmam ir kaut kas, ko slēpt," bija norādīts šajā dokumentā.

Sīrijas ārlietu ministrs Valids al Muallems Kānei tikšanās laikā norādījis, ka Damaska "ir gatava sadarboties ar inspektoru komandu, lai pierādītu, ka teroristisko grupējumu [nemiernieku] izvirzītās apsūdzības (..) ir melīgas".

ANO inspektoru grupa, ko vada Zviedrijas profesors Oke Selstrems, Damaskā ieradās tieši pirms nedēļas, lai izmeklētu agrākās apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijas konfliktā. Šīs misijas darba sākums šogad jau vairākkārt atlikts, pastāvot domstarpībām ar Asada valdību par tās mandātu.

Sīrijas valdība sākotnēji uzaicināja ekspertu grupu, lai tā veiktu izmeklēšanu tikai Han al Asalā, Alepo provincē, kur saskaņā ar valdības teikto nemiernieki 19.martā laiduši darbā ķīmiskos ieročus, nogalinot vismaz 26 cilvēkus, tai skaitā 16 karavīrus. Opozīcija savukārt apsūdzēja šai uzbrukumā valdības spēkus.

ANO vadība pieprasīja atļaut inspektoriem piekļūt arī vietām, kur saskaņā ar opozīcijas apsūdzībām ķīmiskos ieročus pielietojuši valdības spēki. Pēc garām sarunām Sīrija piekrita inspekcijām trīs dažādās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!