Foto: AP/Scanpix

Vairākas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem karojošas islāmistu nemiernieku grupas izplatījušas aicinājumus uz masveida mobilizāciju, lai nosargātu nozīmīgo ziemeļu pilsētu Alepo, kuras apkārtnē pēdējās nedēļās veiksmīgi nostiprinās armija, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sešas islāmistu kaujinieku grupas pirmdien izplatīja aicinājumu ķerties pie ieročiem, bet otrdien tām ar uzsaukumu "visām brigādēm un musulmaņiem stāties pretī ienaidniekam" pievienojusies ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītā grupa "Irākas un Levantes islāma valsts" (ISIS).

Režīma armija "nemiernieku grupu vājuma dēļ" ir pārņēmusi daļu svarīga ceļa pie Alepo, nodarot "lielus zaudējumus", teikts ISIS paziņojumā. "Visām brigādēm un musulmaņiem ir jābruņojas, lai stātos pretī ienaidniekam, kas uzbrūk islāma teritorijai," džihādistu grupas paziņojumu citē Londonā bāzētā aktīvistu grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Tiem, kam ir attaisnojošs iemesls necīnīties, jāpiegādā nauda un ieroči," brīdina islāmisti.

Nemiernieku aicinājumi ķerties pie ieročiem seko režīma armijas veiksmīgajai ofensīvai pagājušās nedēļas nogalē, kad karavīriem izdevās atgūt stratēģiski nozīmīgu armijas bāzi pie Alepo un teritoriju ap pilsētas lidostu. Šo teritoriju kontrolēšana sniedz priekšrocības cīņā par pilsētu, kas jau ilgāk par gadu ir sadalīta starp režīma un opozīcijas spēkiem.

Savukārt trešdien Asada spēkiem izdevās atgūt kādu nemiernieku kontrolētu Damaskas piepilsētu, piebilst BBC. Pagājušajā ceturtdienā armija nogrieza svarīgu ap galvaspilsētu izvietoto nemiernieku apgādes ceļu.

Vēl nedēļu pirms ofensīvas Sīrijas armija ieņēma 20 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Alepo esošo Sefīras pilsētu. Armija paziņoja, ka no Sefīras notiks valdības kontrolēto Alepo rajonu apgāde.

Pēc divarpus kara gadiem, kas sākās ar to, ka režīma spēki atklāja uguni pa demonstrantiem, kaujas ilgu laiku bija nonākušas dziļā strupceļā, jo neviena no pusēm nav tik spēcīga, lai ātri uzvarētu otru.

Katru dienu Sīrijā kara dēļ iet bojā vairāk par 100 cilvēkiem, bet kopējais upuru skaits pārsniedz 100 000. Miljoniem cilvēku ir pametuši savas mājas.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!