Foto: AFP/Scanpix
Pirmdien pēc divu mēnešu pārtraukuma, uzstājoties ar televīzijas uzrunu tautai, prezidents Bašars al Asads paziņojis, ka valdībai jātiek galā nevis ar tautas protestu kustību, bet gan "mazu frakciju, kas mēģina izmantot Sīrijas tautas labo gribu saviem mērķiem", informē raidsabiedrība BBC.

Kopš masu protestu sākuma februārī, Sīrijas drošības spēki jau nogalinājuši vairāk nekā 1200 iedzīvotāju.

Asads izteica līdzjūtību nemieros bojāgājušo ģimenēm, taču uzsvēra, ka nevar būt "nekādas attīstības bez stabilitātes, nekādu reformu sabotāžas un haosa apstākļos".

"Sabotieri, kas izkropļo Sīrijas tēlu pasaulē, ir jāizolē," paziņoja Sīrijas prezidents.

Viņš norādīja, ka reformas turpināsies un sabiedrībai vairāk jāiesaistās valsts pārvaldē un cīņā pret korupciju. Asads arī aicināja bēgļus, kas meklē patvērumu Turcijā un citās valstīs, atgriezties.

Tikmēr Sīrijas opozīcijas pārstāvji trimdā paziņojuši, ka dibina Nacionālo padomi, kas "vadīs cīņu pret režīmu". Sīrijas un Turcijas pierobežā par to žurnālistiem pavēstījis nemiernieku pārstāvis Džamils Saibs .

Kā ziņots, pret Asadu un viņa valdības amatpersonām sankcijas noteikušas ASV un Eiropas Savienības valstis.

Lielbritānija un Franciija gatavo ANO rezolūciju, kas nosodītu vardarbību Sīrijā, taču to jau atteikusies atbalstīt Krievija. Tā bažījas, ka Sīrijā varētu tikt īstenots Lībijas scenārijs. Šajā valstī patlaban notiek NATO vadīta militāra operācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!