Foto: DELFI
Kultūrvēsturiskā mantojuma un tostarp arī arhitektūras pieminekļu bagātība ir neapstrīdama Eiropas vērtība. Itālijā bāzētā Moncas un Briancas Tirdzniecības palāta nolēmusi izteikt to taustāmākā veidā, aprēķinot arhitektūras pieminekļu vērtību.

Ņemot vērā būvju izskatu, zīmolu un estētiskās īpašības, par Eiropas pašu dārgāko arhitektūras pieminekli nosaukts Parīzes Eifeļa tornis. Tā vērtība lēsta 435 miljardu eiro (301 miljarda latu) apmērā. Vērtīgāko būvju topā iekļuvušas arī pa divām ēkām no Spānijas, Itālijas un Lielbritānijas.

Katrs kultūras piemineklis vērtēts pēc aptuveni desmit parametriem, izmantojot oficiālos statistikas datus un analītiķu vērtējumus. Viens no kritērijiem - tūristu indekss - ticis aprēķināts, ņemot vērā tūristu skaitu, kas apmeklējis pieminekli un tā apkārtni. Cits kritērijs - ekonomiskās pievilcības indekss - ietver sevī tādus faktorus kā darba vietu skaitu, kas izveidotas, lai nodrošinātu pieminekļa saglabāšanu un uzturēšanu, vienlaikus nodrošinot tūristu piesaisti un izklaidēšanu. Šajā kritērijā ņemta vērā arī arhitektūras pieminekļa loma konkrētās valsts tūrisma pakalpojumu eksportā.


Foto: AFP/Scanpix

Reitinga pirmajā vietā kā pati dārgākā Vecās Pasaules būve iekļauts Eifeļa tornis.

Eiropas vērtīgākais apskates objekts savā ziņā ir salīdzināms ar tādu kā finanšu stabilizācijas fondu, jo Eifeļa vērtība ir gandrīz 25% no Francijas IKP.

Šajā vērtējumā gan netiek ņemts vērā tas, cik izmaksātu Eifeļa būvniecība un tajā izmantotie materiāli, bet gan tā slava un popularitāte tūristu, kas gatavi maksāt naudu, lai tikai nokļūtu pasaulslavenā arhitektūras brīnuma tuvumā, vidū.

Pēc Parīzes tirdzniecības izstādes 1889. gadā, torni bija paredzēts drīz demontēt un tā būvniecībā izmantotos materiālus pārstrādāt.



Foto: AFP/Scanpix

Lai gan Kolizeja vērtība - 91 miljards eiro (63 miljardi latu) krasi atšķiras no Eifeļa torņa, Romas senā cīņu arēna ierindojas topa otrajā vietā.

Turklāt, ja uz to paskatās no materiālās puses, teorētiski valdība, pārdodot pasaulslaveno Romas impērijas pieminekli, varētu iegūt 91 miljardu eiro. Tas ir ievērojami vairāk nekā budžeta konsolidācijas apmēri, kuru dēļ pašlaik cieš Itālijas iedzīvotāji.



Foto: Reuters/Scanpix

Kā trešais reitingā iekļuvis slavenais Antonio Gaudi projektētais Svētās Ģimenes katedrāles komplekss Barselonā, kura vērtība esot 90 miljardi eiro (62 miljardi lati).

Kā zināms, arī Spānijas valdība ir spiesta sodīt sevi par iepriekšējos gados pieļauto izšķērdību un savilkt jostu. Spānijas premjers pat bija spiests piesaistīt aizdevumu 100 miljardu eiro apmērā, lai pārfinansētu spāņu bankas. Iespējams, teorētiski katedrāles pārdošana no pārmērīgā parāda varētu palīdzēt izvairīties.

Jāatzīmē, ka Svētās Ģimenes katedrāle ir arī viens no augstākajiem Eiropas arhitektūras pieminekļiem.



Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ekstravagantā gotikas stilā celtā baltā marmora Milānas katedrāle arī ierindojas mūsdienu Eiropas dārgāko arhitektūras pērļu topā. Tās vērtība tiek lēsta 82 līdz 90 miljardu eiro (57 līdz 62 mijardu latu) apmērā.

Visā pasaulē pazīstamā katedrāle, kas ir arī ceturtais lielākais dievnams pasaulē, atrodas pašā pilsētas centrā un gadu laikā likumsakarīgi kļuvusi arī par tās simbolu. Vēlīnās gotikas brīnums, kurā saausts smaiļu mežs, skulptūras un marmora kolonnas kopā ar šķietami gaisā planējošiem smagnējiem torņiem, tā vien mudina lietot tādus apzīmējumus kā grandiozs, apdullinošs un krāšņs.



Foto: DELFI

Arī Londonas Tauers, izbijušais ķēniņu cietoksnis, kas vēlāk pārtapis cietumā, bet nu ir visā pasaulē pazīstama Londonas tūristu apskates objets un tas ir iekļuvis dārgāko arhitektūras pieminekļu topa pieciniekā.

Ņemot vērā, ka Londonā šogad notikušas Olimpiskās spēles, bet iepriekšējo Olimpisko spēļu organizētāji cietuši vienīgi zaudējumus, iespējams, Tauers varētu būt kā iespaidīgs drošības garants. Piemēram, Grieķijā pēc spēļu rīkošanas palika tukša valsts kase un no jauna tapušās olimpiskās celtnes atstātas pamestas. Šādi sliktie piemēri rāda, ka Viņas Majestātei garantija 70,5 miljardu eiro (49 miljardu latu) vērtībā varētu noderēt.



Foto: DELFI

Topā sesto vietu ieņēmušais Prado muzejs ir viens no lielākajiem un svarīgākajiem Eiropas mākslas glabātājiem, turklāt arī pati ēka ir vēlīnā spāņu klasicisma izcils paraugs.

Muzejā glabājas vienas no pilnīgākajām tādu mākslinieku kā Bosa, Velaskēza, Muriljo, Goijas, Zurbarāna un El Greko darbu kolekcijas. Gleznu un skulptūru vērtība, nosakot muzeja cenu, gan nav ņemta vērā, jo tad Prado muzeju novērtēt nemaz nebūtu iespējams, uzskata eksperti.



Eiropas vērtīgāko arhitektūras pērļu topu noslēdz Stounhendža, kuras vērtība esot 10,5 miljardi eiro (7 miljardi latu). Šis akmens monuments atrodas pašā Anglijas centrā un ir daļa no UNESCO pasaules mantojuma saraksta.

Katru gadu to apskatīt ierodas ap miljons tūristu. Joprojām neviens nav pilnīgi drošs, kāpēc un kas Stounhendžu ir cēlis, taču ikviens, kurš to apciemojis stāsta, ka spēj sajust no akmeņiem plūstošo enerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!