Foto: AFP/Scanpix

Prasību pret “Oslo šāvēju” - teroristu Andersu Bēringu-Breiviku, kurš 2011. gada 22. jūlijā sarīkoja terora aktu Oslo centrā un Uteijas salā, nolasīs trešdien 7. martā, atsaucoties uz Norvēģijas televīzijas kanālu NRK, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Pagājušajā piektdienā prokuratūra beidza darbu pie apsūdzības veidošanas, kuru, advokātu klātbūtnē, nolasīs Breivikam. Apsūdzība sastāv no 18 lappusēm, kurās aprakstīti 2011. gada 22. jūlija notikumi Oslo un Utejas salā. Apsūdzībā minētas visas 150 terora aktos cietušās personas, to skaitā 77 bojāgājušie.

Eksperti prognozē, ka Breivīkam izvirzīs apsūdzības pēc panta, kas attiecas uz terora aktu organizēšanu un slepkavībām “ar mērķi neļaut īstenot sabiedrības pamatfunkcijas” un par “nopietnas baiļu sajūtas iedzīvotājos” radīšanu, informē “Itar – Tass”.

Jau vēstīts, ka 22.jūlijā Bērings-Breiviks sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breiviks neuzskata, ka būtu pastrādājis noziegumu.

Bērings-Breiviks dažas stundas pirms uzbrukumu sākuma ievietojis internetā un izsūtījis pa elektronisko pastu Norvēģijas galēji labējiem politiķiem 1500 lappušu manifestu, kas daļēji ir viņa dienasgrāmata, un tas liecina, ka uzbrukumus viņš gatavojis vairākus gadus. Viņš sevi dēvē par krustnešu bruņinieku, kas cīnās pret "musulmaņu invāziju" Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!