Foto: PantherMedia/Scanpix

Saistībā ar vērienīgo korupcijas izmeklēšanas lietu, kas smagi iedragājusi Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana reputāciju, sestdienas rītā apsūdzības izvirzītas divu ministru dēliem, vēsta vietējie telekanāli.

Apsūdzības izvirzītas iekšlietu un ekonomikas ministru dēliem, kuri apcietināti. Tāpat apsūdzības izvirzītas arī Turcijas valsts bankas "Halkbank" izpilddirektoram, vēsta telekanāli NTV un "CNN Turk".

Šī ir lielākā korupcijas izmeklēšana, kāda notikusi Turcijā kopš Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā.

Jau vēstīts, ka plašā policijas operācijā otrdien tika arestētas 80 personas, tostarp vairāku ministru dēli, ietekmīgi uzņēmēji un pašvaldību amatpersonas.

Arestētās personas tiek turētas aizdomās par kukuļņemšanu un korupcijas veicināšanu attīstības projektos un celtniecības atļauju sagādāšanu aizsargājamajās teritorijās apmaiņā pret naudu. Aizturētie tiek vainoti arī zelta kontrabandā un naudas atmazgāšanā.

Arestēto vidū bija iekšlietu ministra Muamera Gulera, ekonomikas ministra Zafera Čaglajana un vides ministra Erdogana Bajraktara dēli, kā arī pazīstami uzņēmēji un birokrāti, tostarp Turcijas valsts bankas "Halkbank" prezidents Sulejmans Aslans.

Viena no izmeklēšanām šajā lietā koncentrējas ap azerbaidžāņu uzņēmēju Rezu Zarabu, kurš tiek turēts aizdomās par kukuļošanu, lai noslēptu nelegālu zelta pārdošanu Irānai ar "Halkbank" starpniecību.

Pēc arestiem Erdogans izvērsis tīrīšanu policijas rindās, atlaižot desmitiem augsta ranga policijas amatpersonu, starp kuriem ir arī Stambulas policijas priekšnieks Hiseins Čapkins.

Turcijas mediji vēsta, ka piektdien vien tika atlaisti vēl 17 cilvēki.

Erdogana kritiķi viņu apsūdz izmisīgos centienos pasargāt savu rokaspuišus, un līdz šim ar darbu policijā nesaistītā mazpazīstamā ierēdņa Selami Altinoka iecelšana par jauno Stambulas policijas priekšnieku tiek uzskatīta par kārtējo pierādījumu centieniem apturēt izmeklēšanu.

Erdogans savukārt policijas uzsākto pretkorupcijas izmeklēšanu trešdien nosauca par "netīru operāciju", kas vērsta pret valdību un valsts progresu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!