Foto: AFP/Scanpix

Turcija nepieļaus pravieša Muhameda apvainošanu, ceturtdien paziņojis Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu, pravieša karikatūru atkārtotu publicēšanu nodēvējot par atklātu provokāciju.

"Preses brīvība nenozīmē brīvību aizvainot," dienu pēc tam, kad viens no vadošajiem Turcijas laikrakstiem "Cumhuriyet" un vairākas tīmekļa vietnes bija pārpublicējušas karikatūras no franču satīras žurnāla "Charlie Hebdo" īpašā izdevuma, žurnālistiem Ankarā sacīja premjers.

Vēloties izrādīt solidaritāti islāmistu slepkavu upuriem un paust atbalstu vārda brīvībai, "Cumhuriyet" publicēja četru lappušu speciālizlaidumu ar izvilkumiem no franču žurnāla pēdējā numura.

"Šajā valstī mēs nepieļausim nekādu pravieša pazemošanu," uzsvēra premjers. "Kā valdība mēs nevaram līdzās likt preses brīvību un aizvainošanu."

Davutoglu norādīja, ka galvenokārt musulmaņu apdzīvotajā Turcijā cilvēki ir jūtīgi par savu reliģiju un no viņiem nevarēs sagaidīt iecietību pret musulmaņu pravieša aizvainošanu.

"Ja kāds publicē pravieti apvainojošas karikatūras, tāda ir situācija, un Turcija ir jūtīga, tā ir provokācija (..), atklāta provokācija," piebilda premjers. "Mēs esam apņēmušies pasargāt pravieša godu tāpat, kā esam apņēmušies paust savu nostāju pret terorismu Parīzē."

Turcijas tiesa trešdien nolēma, ka tīmekļa vietnes, kas pārpublicējušas "Charlie Hebdo" jaunākā numura vāku, uz kura atkal aplūkojama karikatūra par musulmaņu pravieti Muhamedu, ir bloķējamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!