Foto: AFP/Scanpix

Kenijas galvaspilsētā Nairobi pirmdien turpinās ķīlnieku krīze iepirkšanās centrā, apkārtnē dzirdami šāvieni un sprādzieni, bet teroristi draud nogalināt ķīlniekus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sākumā ziņots, ka kopš sestdienas, kad kaujinieki sāka uzbrukumu, bojā gājuši 69 cilvēki, bet vairāk nekā 170 ir ievainoti, tomēr pirmdien pēcpusdienā bojāgājušo skaits precizēts - 62. Tirdzniecības centra telpās joprojām atrodas 10 - 15 uzbrucēji, domājams, Somālijas islāmistu kustības "Al Shabab" kaujinieki.

Vārdā neminēts avots Kenijas drošības struktūrās aģentūrai AFP paziņoja, ka notiek armijas uzbrukums. Aģentūras reportieris no notikuma vietas ziņo, ka 15 minūtes dzirdējis sīvu apšaudi, kas pēc tam norimusies.

Pirmdienas pēcpusdienā amatpersonas ziņo, ka teroristi ar aptuveni desmit atlikušajiem ķīlniekiem atrodas vienā iepirkšanās centra stāvā, bet pārējie stāvi operācijas gaitā ir "attīrīti". Tāpat pirmdien nogalināti divi teroristi. Visi uzbrucēji ir vīrieši, bet daži pārģērbušies par sievietēm, preses konferencē paziņoja Kenijas iekšlietu ministrs.

Tikmēr "Al Shabab" pārstāvis brīdinājis, ka kaujinieki nogalinās ķīlniekus, ja drošībnieki mēģinās ar spēku ieņemt veikalu, ziņo aģentūra "Reuters".

Iepriekš amatpersonas ziņoja, ka tirdzniecības centrā ir palicis tikai neliels skaits cilvēku, bet vairums ir atbrīvoti. Palikušie varētu būt gan kaujinieku gūstā, gan paslēpušies veikala telpās. Paredzams, ka telpu pa telpai pārņemot kompleksu, karavīri varētu atrast vēl vairāk nogalināto, svētdien brīdināja amatpersonas.

Jau vēstīts, ka apšaude Nairobi lielveikalā "Westgate" sākusies sestdien ap pulksten vieniem dienā. Sākumā uzbrucēji lielveikalā iemeta granātas, bet tad atklāja uguni. Kompleksā ir bankas, restorāni un kinoteātris, un to katru dienu apmeklē tūkstošiem cilvēku, tostarp Kenijas galvaspilsētā mītošās lielās ārvalstnieku kopienas pārstāvji.

Uzbrukumā gājuši bojā arī ārzemnieki - Lielbritānijas, Francijas, Nīderlandes, Dienvidāfrikas, Ķīnas, Indijas un Ganas, ziņo BBC. Lielbritānijas Ārlietu ministrija apstiprina trīs britu bojāeju un paredz, ka šis skaits varētu vēl pieaugt.

Simtiem Kenijiešu svētdien atsaucās aicinājumam ziedot asinis, bet grupējums "Al Shabab" paziņoja, ka uzbrukums sarīkots atriebjoties par Kenijas armijas operācijām Somālijā.

Somālijas dienvidos kopš 2011. gada atrodas aptuveni 4000 Kenijas karavīru, kas cīnās ar islāmistu nemierniekiem. Ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais "Al Shabab" jau iepriekš ir draudējis ar uzbrukumiem Kenijā, ja Nairobi neizvedīs savus karavīrus no nemierīgās Somālijas.

Kenijā jau iepriekš ir notikuši "Al Shabab" rīkoti uzbrukumi un sprādzieni.

Nairobi savus karavīrus uz Somāliju nosūtīja, kad Kenijā strauji pieauga cilvēku nolaupīšanas gadījumu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!