Foto: AP/Scanpix

Ukraina otrdien solījusi izmantot visus tai pieejamos ieročus, lai nepieļautu prokremlisko kaujinieku virzīšanos uz priekšu Austrumukrainā.

Kijeva paziņoja, ka kaujinieki uz ziemeļiem no Mariupoles atkal izmantojuši apšaudēs raķetes.

"Mēs izmantosim visu mūsu arsenālu un visus mūsu rīcībā esošos līdzekļus, lai atvairītu ienaidnieka uzbrukumu," sacīja Ukrainas armijas Ģenerālštāba preses sekretārs Vladislavs Seļezņovs.

"Mēs nevaram riskēt ar mūsu karavīru dzīvībām," uzsvēra Seļezņovs, piebilstot, ka kaujinieki vēl arvien reizēm izmanto "Grad" raķetes.

Kaujinieki savukārt situācijas saasināšanā vainoja Ukrainas armiju, apgalvojot, ka kopš pirmdienas pēcpusdienas drošības spēki izšāvuši pret kaujinieku pozīcijām aptuveni 500 šāviņus un raķetes.

Viens no kaujinieku līderiem apgalvoja, ka Doņeckas provincē nogalināts viens kaujinieks un viens civiliedzīvotājs.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos, kura ar Vācijas un Francijas atbalstu februārī tika panākta Minskā, paredzēja ugunspārtraukšanu no 14.februāra pusnakts, smago ieroču atvilkšanu un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju pielaišanu pamiera novērošanai. Tomēr vienošanās pilnībā joprojām nav ievērota un epizodiskas sadursmes Ukrainas austrumos turpinās.

Kopš konflikta sākuma pagājušā gada aprīlī Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši jau aptuveni 6800 cilvēku un 1,4 miljoni bijuši spiesti pamest savas mājas, liecina ANO aplēses.

Rietumi joprojām cer, ka Minskas vienošanās noturēsies.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons otrdien Kijevā tikās ar Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku.

Falons solīja, ka Lielbritānija turpinās atbalstīt Ukrainu saskarsmē ar "Krievijas agresiju, (..) ar Krievijas vadītajiem nemieriem un (..) Krievijas uzkurināto terorismu".

"Konflikts nav pāraudzis sastingušā karā, tas ir pat ļoti "nokaitēts līdz sarkankvēlei"," sacījis britu ministrs.

Falons vizītes laikā iepazīsies arī ar britu militāro instruktoru darbu, apmācot aptuveni 650 ukraiņu karavīrus.

ASV un to NATO sabiedrotie ir pastiprinājuši savu palīdzību Ukrainai tās armijas modernizēšanā, lai to sagatavotu iespējamajai Krievijas invāzijai.

Krievija Rietumu sniegto palīdzību Ukrainai uzskata par konfrontāciju un izrāda savu spēku, rīkojot militārās mācības gar Ukrainas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!