Foto: AP/Scanpix

Janvārī uz UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauta koraļļu rifa pie Filipīnām uzskrējušais ASV flotes mīnu traleris ir sagriezts gabalos, lai noceltu viņu no sēkļa, nenodarot turpmākus bojājumus rifam, piektdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Kuģis uz aizsargājamā rifa Tubatahas rifu Jūras Nacionālajā parkā pie Filipīnām nostāvēja divus mēnešus pēc tam, kad komanda esot ignorējusi brīdinājumus, ka kuģis iebrauc aizsargājamā teritorijā, un uzskrēja uz sēkļa.

ASV amatpersonas nolēma, ka labākais risinājums, lai izvairītos no turpmākas unikālā rifa bojāšanas, ir 300 miljonu dolāru (163 miljoni latu) vērto karakuģi "USS Guardian" sagriezt gabalos un uzmanīgi nocelt no rifa.

Pašlaik kuģa sagriešana piecās daļas ir pabeigta un to ar baržām transportē prom, ziņo "Sky News".




Tiek prognozēts, ka rifam nodarīto bojājumu novēršana, kuru apjomu vēl nosaka speciālisti, ASV izmaksās vēl daudzus miljonus dolāru.

Jau vēstīts, ka kuģis uz sēkļa Tubatahas rifu Jūras Nacionālajā parkā pie Filipīnām uzskrēja 17. janvārī. Unikālais rifu parks ir iekļauts ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) pasaules mantojuma sarakstā.

Sākuma bija cerība, ka kuģi varēs vienkārši novilkt no sēkļa, bet izrādījās, ka tas ir pārāk nopietni bojāts un tajā ieplūst ūdens. Tika sākta sarežģīta operācija, lai izsūknētu degvielu no kuģa tvertnēm.

Neviens no 79 kuģa apkalpes locekļiem negadījumā necieta.  Filipīnu valdība paziņoja, ka vēlas ASV kara flotei uzlikt naudassodu par neatļautu iebraukšanu aizsargājamā teritorijā un nodarītajiem bojājumiem.

Šis ir "unikāls atola rifa paraugs ar ļoti lielu jūras sugu blīvumu", liecina UNESCO informācija. Daļu rifa teritorijas ligzdošanai izmanto putni un jūras bruņurupuči, norāda organizācija.

ASV un Filipīnas ir sabiedrotās un pēdējos mēnešos pastiprina sadarbību,pieaugot Ķīnas teritoriālajām ambīcijām Dienvidķīnas jūrā.

2005. gadā par rifa bojāšanu 7000 ASV dolāru (3651 lati) naudassodu piesprieda vides aktīvistu organizācijai "Greenpeace", kuras kuģis "Rainbow Warior II" te nogrima. Organizācija sodu samaksāja, bet negadījumā vainoja Filipīnu valdības novecojušās kartes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!