Foto: Reuters/Scanpix

Uz Dienvidsudānas un Sudānas robežas pirmdien izcēlās sadursmes starp abu valstu bruņotajiem spēkiem, paziņoja abu pušu pārstāvji.

Sadursmes izcēlās vairākos strīda rajonos, uz kuriem pretendē abas valstis.

Dienvidsudānas armija raksturoja šīs sadursmes kā lielāko bruņoto konfrontāciju kopš Dienvidsudānas neatkarības proklamēšanas pagājušā gada 9.jūlijā.

Sudānas valdība, reaģējot uz šīm sadursmēm, otrdien apsūdzēja Dienvidsudānu naidā un maldināšanā un atcēla abu valstu prezidentu tikšanos, kas 3.aprīlī bija paredzēta Dienvidsudānas galvaspilsētā Džubā.

Sudānas valsts radio otrdien vēstīja, ka valdība atcēlusi Sudānas prezidenta Omara al Bašira vizīti Džubā pēc Dienvidsudānas armijas uzbrukuma Hegligas naftas atradņu rajonam.

Sudānas informācijas ministrs Abdallāhs Ali Masars sacīja, ka Dienvidsudānas prezidenta Salvas Kiira izteikumi par Hegligas ieņemšanu parāda "galēju naidu pret Sudānu". Ministrs arī sacīja, ka Dienvidsudāna veikusi "maldinošas darbības", parakstot vienošanos ar Sudānu Āfrikas Savienības vadītās sarunās Etiopijā un pagājušajā nedēļā uzaicinot Baširu uz tikšanos Džubā, lai mazinātu saspīlējumu starp abām valstīm.

Kiirs paziņoja, ka Sudānas gaisa un sauszemes spēki uzbrukuši daudzām pozīcijām Dienvidsudānas rajonos, kas ir bagāti ar naftu, un brīdināja, ka Sudāna "atkal uzspiež" karu Dienvidsudānai. Viņš sacīja, ka Dienvidsudānas spēki devušies pretuzbrukumā un ieņēmuši Hegligu, uz kuru pretendē abas puses.

Dienvidsudāna arī paziņoja, ka Sudānas armija uzbrukusi strīda rajoniem Džau un Panakuačai, kā arī Tešvinai Dienvidsudānas teritorijā.

Sudānas armija pirmdienas vakarā paziņoja, ka liels Dienvidsudānas armijas kontingents šķērsojis robežu un iegājis vairākus kilometrus Sudānas teritorijā, bet Sudānas armija sakāvusi iebrucējus un vairākus nogalinājusi.

Starp Dienvidsudānu un Sudānu pastāv neatrisināti jautājumi par vairāku robežrajonu piederību, kuros ir lielas naftas atradnes. Abas valstis februārī vienojās par robežas demarkāciju triju mēnešu laikā, tomēr tā netiks veikta piecos strīda rajonos.

Dienvidsudāna janvārī slēdza visas savas naftas atradnes strīdā par naftas tranzīta nodevām, kuras pieprasa Sudāna. Lai gan 98% Dienvidsudānas valsts ieņēmumu nodrošina naftas tirdzniecība, Dienvidsudāna sola neatsākt tās ieguvi, kamēr nebūs panākta vienošanās par tranzīta nodevām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!