Foto: AP/Scanpix
Ukrainas Doņeckas apgabalā bruņoti cilvēki sestdien sagrābuši milicijas iecirkni un Drošības dienesta administratīvo ēku Slavjanskas pilsētā, kā arī milicijas iecirkni Krasnijlimanā, paziņojusi Iekšlietu ministrija.

Ēkas Slavjanskā sagrāba bruņoti cilvēki maskēšanās tērpos. Ukrainas Iekšlietu ministrijas Doņeckas pārvalde apstiprinājusi, ka ap plkst.9 nezināmi cilvēki ieņēmuši milicijas ēku.

Milicijas iecirkni ieņēmušie cilvēki sākuši izdalīt iecirknī atrastos ieročus.

"Šobrīd iecirknī atrodas aptuveni 20 bruņoti cilvēki, kuri stādījušies priekšā kā Doņeckas republikas iniciatīvas grupa. Iebrukuma mērķis bija ieroči, iecirknī glabājās vairāk nekā 20 automāti, vairāk nekā 400 Makarova pistoles un patronas. Visus milicijas darbiniekus uzbrucēji izlaida no ēkas," teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija arī paziņoja, ka "šie cilvēki piedāvāja apbruņoties pilsētā notikušā mītiņa dalībniekiem".

Vēla sestdien ieņemts arī milicijas iecirknis citā Doņeckas apgabala pilsētā Krasnijlimanā.

"Pie milicijas iecirkņa sapulcējušies aptuveni 30 vietējo afgāniešu, veterānu, kazaku un citu cilvēku. Tāpat no Slavjanskas atbraukuši cilvēki balaklavās un ar Kalašņikova automātiem. Aptuveni 50 cilvēki iegāja Iekšlietu ministrijas rajona pārvaldē ar prasībām. Šobrīd ēkas žalūzijas ir aizvērtas. Uz turieni devusies pilsētas vadībā," pavēstīja vietējais avots.

Naktī uz sestdienu vairāki desmiti cilvēku arī ielauzušies Doņeckas apgabala prokuratūrā, taču pēc tam ieradušies likumsargi un ēku atbrīvojuši.

Ukrainas Iekšlietu ministrija izplatījusi brīdinājumu, ka "bargi reaģēs uz mēģinājumiem destabilizēt situāciju", it īpaši valsts austrumos.

Aktīvisti nedēļas sākumā sagrāba Doņeckas apgabala valsts administrāciju ēkas, paziņojot, ka grib sarīkot referendumu par pievienošanos Krievijai, līdzīgu tam, kāds tika sarīkots Krimā, kad to februāra beigās bija okupējusi Krievija.

Doņeckas separātisti pasludinājuši savu "tautas republiku" un aicinājuši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iebrukt Ukrainas austrumos.

Ukrainas austrumu un dienvidu reģionos daudzi ar piesardzību raugās uz jaunajiem valsts līderiem, kas pie varas nākuši februāra revolūcijas rezultātā.

Tomēr demonstrācijas administrācijas ēkas ieņēmušo kaujinieku atbalstam pulcējušas vien nelielu cilvēku skaitu, turklāt socioloģiskās aptaujas liecina, ka reģiona iedzīvotāju vairākums nevēlas pievienošanu Krievijai.

Pēdējo dienu laikā vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības. Kijeva uzskata, ka tās inscenējis Kremlis, šādi sagatavojoties iespējamai reģiona aneksijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!