Otrdien prokrievisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas pilsētā Doņeckā uzticību pašpasludinātajai "Doņeckas Tautas Republikai" (DTR), stājoties "valsts" vadītāja amatā, zvērēja Aleksandrs Zaharčenko.

Svinīgā inaugurācijas ceremonija notika Doņeckas drāmas teātrī. Pasākuma viesus priecēja deju grupa ar par lāci pārģērbtu dejotāju priekšgalā, kurš dancoja populārās krievu tautas melodijas "Kaļinka" pavadījumā.

Vēstīts, ka Zaharčenko, kurš līdz šim pildīja "premjera" pienākumus, uzvarēja svētdien notikušajās separātistu "vēlēšanās", kuras Kijeva ir nosaukusi par "farsu", un Rietumvalstis tās uzskata par neleģitīmām. Otrdien viņš nodevis zvērestu "godīgi kalpot Doņeckas Tautas Republikas tautas interesēs un apzinīgi pildīt savus pienākumus".

Kijeva pēc svētdien notikušajām vēlēšanām jau ir paziņojusi, ka tās apdraud miera procesu un pārkāpj septembra sākumā panākto Minskas vienošanos. Ukraina izteikusi gatavību atcelt likumu, kas paredzēja Donbasam piešķirt īpašu statusu uz trim gadiem.

Tikmēr Zaharčenko, kurš sevi pēc zvēresta nodošanas dēvē par DTR prezidentu, otrdien paziņojis, ka ir gatavs tikties ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

"Es esmu gatavs tikties ar Porošenko, jautājums, vai viņš ir gatavs," žurnālistiem pastāstīja Zaharčenko.  Plānus par likuma atcelšanu Zaharčenko nodēvēja par smieklīgiem.

"Tas jau ir smieklīgi. Te dod, te atņem. Te izdod likumus, te atceļ. Lai tas paliek uz viņa [Porošenko] sirdsapziņas," norādīja Zaharčenko.

Zaharčenko uzvarēja vēlēšanās DTR, bet blakus esošajā "Luhanskas Tautas Republikā" (LTR) par līderi kļuva Igors Plotņickis (infografiks).

Video: Zaharčenko skaidro, kas ir "Jaunkrievija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!