Foto: AP/Scanpix

Krievija intensīvi pārvieto savu karaspēku uz kaujinieku kontrolētajām Ukrainas teritorijām, karavīru klātbūtne vairs pat netiek maskēta, atsaucoties uz Ukrainas Nacionālas drošības un aizsardzības padomi, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

"Nebeidzas intensīva kaujas tehnikas un dzīvā spēka pārvietošana no Krievijas Federācijas uz teritoriju, ko kontrolē kaujinieki. Krievijas karavīru klātbūtne vairs pat netiek maskēta," preses konferencē pirmdien paziņoja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko.

"Mums ir apstiprinājums, ka Krievijas karavīri ir gan Doņeckā, gan Luhanskā," viņš papildināja.

Par Krievijas karaspēka pārvietošanu uz Donbasu Ukrainas armija ziņoja jau nedēļas nogalē, kad prokrievisko kaujinieku kontrolētajos reģionos notika starptautiski neatzītas vēlēšanas.

Tehnikas kolonnu bez jebkādām atpazīšanas zīmēm Doņeckas tuvumā izdevās nofilmēt "Delfi" speciālkorespondentam Ukrainā Silveram Meikaram. 

 

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāja Dmitrija Timčuka informācija liecina, ka kaujinieki un Krievijas karavīri ir izveidojuši četras trieciengrupas, kurās ir ap 25 000 vīru.

22. oktobrī, tuvojoties "vēlēšanām",  par uzbrukuma sākumu un plāniem ieņemt vairākas Ukrainas pilsētas paziņoja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" premjers Aleksandrs Zaharčenko. Viņa minēto pilsētu sarakstā ir arī Mariupole.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievijas anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā.

Lai gan Kremlis 12. oktobrī paziņoja, ka militārās "mācības" Ukrainas pierobežā ir beigušās un karavīri atgriežas bāzēs, NATO atzina, ka reālas un vērā ņemamas darbības karaspēka atvilkšanai no robežas nav novērotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!