Foto: F64
Simona Vīzentāla centrs pirmdien nosodījis Tartu, Igaunijā, skatāmo modernās mākslas izstādi, kurā it kā esot jokots par holokausta tēmām. Izstādes rīkotāji šīs apsūdzības noraida.

Izstādē "Mana Polija: Par atcerēšanos un aizmiršanu" redzami astoņi laikmetīgās mākslas darbi - no fotogrāfijām līdz videoinstalācijām -, kas runā par Otrā pasaules kara sekām Polijā.

Kādā videoinstalācijā redzami kaili cilvēki, kas koncentrācijas nometnes gāzes kamerā spēlē sunīšus. Citā darbā mākslinieks apspēlējis koncentrācijas nometnes ieslodzīto atbrīvošanu 1945.gadā, ieslodzīto tēlus aizstājot ar smaidīgiem cilvēkiem.

"Kaut arī izstāde cenšas tikt galā ar traumu ar humora starpniecību, rezultāts ir šķebinoša ņirgāšanās par Eiropas ebreju masu slepkavību un svarīgiem joprojām notiekošiem centieniem godināt upuru piemiņu un runāt par holokausta mācībām," teikts Vīzentāla centra Jeruzalemes biroja priekšnieka Efraima Zurofa paziņojumā.

Kā skaidroja izstādes kuratore Raele Artela, mākslinieku mērķis nav bijis jokot. "Šie nav jautri darbi," viņa sacīja.

"Viņi [Vīzentāla centrs] pilnīgi nemaz nav sapratuši pašu galveno. Man šķiet, ka šie paziņojumi ir emocionāli. Es cerēju, ka varbūt ar šo mākslas darbu starpniecību mēs savā ziņā varētu iegūt starta laukumu, lai tuvotos šim ļoti nepatīkamajam un neērtajam vēstures notikumam," sacīja Artela.

Izstāde Tartu Mākslas muzejā būs skatāma līdz 29.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!