Foto: AP/Scanpix
Vjetnama ir paziņojusi, ka sāk ražot pati savi indi nāvessodu izpildīšanai, lai samazinātu soda izpildi gaidošo cietumnieku rindu. Pirms tam ārvalstu ražotāji atteicās uz šo Indoķīnas pussalas valsts eksportēt nogalināšanai nepieciešamās vielas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vjetnamā nāvessoda izpildi gaida vairāk nekā 500 par narkotiku kontrabandu, izvarošanām, korupciju un citiem noziegumiem notiesāti cilvēki. Valsts 2011. gadā pārtrauca izmantot šaušanas brigādes nāvessoda izpildīšanai, pamatojot lēmumu ar augstajām izmaksām, piemērotu vietu trūkumu un bendēm radīto stresu.

Varas iestādes uzstādīja iekārtas letālo injekciju izdarīšanai, apmācīja personālu, bet likumā pieprasītās trīspakāpju vielas soda izpildīšanai nespēja iegādāties, skaidro BBC. Indes eksportētājam bija jābūt Eiropas Savienībai (ES), bet tā stingri kontrolē vielu, kuras var tikt izmantotas nāvessodiem un spīdzināšanām, eksportu.

Vjetnamas sabiedrības drošības ministrs Tran Dai Kvangs paziņoja, ka tiks ieviesti juridiski grozījumi, lai varētu izmantot vietēja ražojuma indes, nevis likumā noteiktās. Sīkākus paskaidrojumus par jauno indi viņš nesniedza.

Daži valdības pārstāvji ierosināja atgriezties pie šaušanas komandām, lai tiktu galā ar lielo nāvessoda gaidītāju skaitu. Savukārt kāds cits politiķis aicināja nāvessodus piespriest tikai par īpaši smagiem noziegumiem, ziņo BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!