Foto: AP/Scanpix

Kubas ieroči, kas konfiscēti uz Ziemeļkorejas kuģa netālu no Panamas kanāla, vesti, izpildot likumīga līguma nosacījumus, trešdien paziņoja Ziemeļkoreja.

"Šī krava nav nekas cits kā novecojis bruņojums, kas tiks nosūtīts atpakaļ uz Kubu pēc tam, kad tas atbilstoši likumīgam līgumam būs salabots," teikts Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā, vēsta Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

"Panamas varasiestādēm ir jāsper vajadzīgie soļi, lai bez kavēšanās atbrīvotu aizturēto apkalpi un ļautu kuģim doties tālāk," teikts paziņojumā.

Panama trešdien oficiāli pieprasījusi, lai kravu pārbauda ANO inspektori. Atbilstoši ANO diplomātu teiktajam kravas pārvadāšana varētu būt Ziemeļkorejai noteikto sankciju pārkāpums.

"Krava ir nelegāla, jo tā nebija deklarēta. Viss, kas nav reģistrēts, pat ja tas ir novecojis, ir kontrabanda," sacīja Panamas drošības ministrs Hosē Rauls Mulino.

"Mēs gaidām, kad, atsaucoties mūsu lūgumam, ieradīsies ASV un Lielbritānijas eksperti, kā arī ANO Drošības padomes tehniskā komanda," viņš piebilda.

Kā paziņojis Panamas prezidents Rikardo Martinelli, kuģis sākotnēji ticis pārmeklēts, lai pārliecinātos, ka uz tā nav narkotiku, taču atrasta daudz bīstamāka krava. Zem cukura maisiem tika uzieti konteineri, kuros saskaņā ar Panamas varasiestāžu pārliecību atrodas "sarežģīta raķešu aparatūra".

Kā stāsta Martinelli, kuģa kapteinis, kad atklājusies nedeklarētā krava, mēģinājis izdarīt pašnāvību. Savukārt kuģa apkalpe mēģinājusi pretoties policijai.

Kuģis, kas devās uz Ziemeļkoreju, līdz turpmākajam ir aizturēts.

Kuba otrdien paziņoja, ka Panamas varasiestāžu pirmdien aizturētajā Ziemeļkorejas kuģī atrastais bruņojums pieder tai, to bija paredzēts remontēt un nogādāt atpakaļ.

Valsts televīzijā nolasītajā paziņojumā teikts, ka "novecojušajā" bruņojumā ir zenītraķešu antenas, deviņas izjauktas raķetes un citas detaļas, neminot, uz kurieni tās vestas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!