Foto: AP/Scanpix
Satelīta uzņemtie kadri liecina, ka Ziemeļkoreja modernizē vienu no saviem raķešu palaišanas laukumiem, ASV eksperti pieļauj, ka mērķis varētu būt lielāka izmēra raķetes izmēģinājums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tonghes satelītu palaišanas vietā kopš 2012. gada oktobra ir novērojams "nozīmīgs progress", savā interneta vietnē norāda ASV – Korejas institūta analītiķi. Turpinās jauno palaišanas platformu būvniecība un satelīta attēli norāda, ka Phenjana uz tiem varēs izmēģināt, iespējams, trīs vai četras reizes lielāku raķeti nekā decembrī palaistā "Uhna", prognozē speciālisti. Būvniecības darbi varētu būt pabeigti ap 2016. gadu.

Pagājušā gada decembrī Phenjana ar trīspakāpju raķetes palīdzību no Sohe kosmosa centrs nogādāja Zemes orbītā satelītu, izpelnoties starptautisku nosodījumu par tai aizliegto ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumu.

Jaunākās aktivitātes Tonghes palaišanas laukumā norāda arī uz iespējamām liecībām par sadarbību ar Irānu. Speciālisti uzsver, ka divi tehnoloģiskie risinājumi ir tādi paši, kā Semnanas raķešu palaišanas kompleksā Irānā.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkorejā notika trešais šīs valsts kodolizmēģinājums. Phenjana apgalvo, ka tajā veiksmīgi izmēģināta mazāka, bet daudz jaudīgāka ierīce. Ziemeļkoreju nekavējoties nosodīja ANO Drošības padome.

Novērotāji ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolierīci, ko varētu izmantot par kaujas galviņu starpkontinentālajām raķetēm. Dienvidkoreja iepriekš norādīja, ka Phenjanas decembrī palaistā raķete ir spējīga sasniegt ASV.

ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus jau kopš tās pirmajiem kodoltestiem 2006. un 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!