Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejā no visiem amatiem slimības dēļ atbrīvots armijas ģenerālštāba priekšnieks, kurš bijis tuvs mirušā līdera Kima Čenira sabiedrotais, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ģenerālštāba priekšnieks Ri Jongho atbrīvots "no visiem amatiem" slimības dēļ, vēstījuši Ziemeļkorejas mediji. Nekāda papildus informācija netiek sniegta, tomēr skeptiķi apšauba, ka slimība būtu patiesais iemesls no amatiem atbrīvot ietekmīgu varas darbinieku, vēsta BBC.

Oficiālajā paziņojumā ar nav ziņots, kurš tagad ieņems ģenerālštāba vadītāja posteni.

Ri Jongho ieņēma vairākus svarīgus amatus. Viņš ietilpa Korejas Darba partijas politbiroja prezidijā, bija partijas centrālās kara komitejas vadītāja vietnieks. Par ģenerālštāba priekšnieku Ri Jongho iecēla pirms trīs gadiem.

Ri Jonghu valsts televīzijā regulāri bija redzams līdzās pagājušā gada decembrī mirušajam līderim Kimam Čeniram. Viņu arī uzskata par svarīgu personu, kas palīdzējusi nodot varu tagadējam valsts līderim, Kima Čenira dēlam Kimam Čenunam. Ri Jonghu arī bija viens no septiņiem augstākās vadības līderiem, kuri atradās līdzās Kimam Čenunam viņa tēva bērēs.

Kims Čenuns valsti vada jau pusgadu kopš viņa tēva nāves 2011. gada decembrī un viņa vecums varētu būt zem 30 gadiem. Par varas saglabāšanas garantu tiek uzskatīta kontrole pār armiju, turklāt Kima Čenuna daudz maigākais vadības stils ir devis pamatu pieņēmumiem par iespējamām pārmaiņām autoritatīvajā režīmā, vēsta BBC.

Analītiķi meklē norādes, kādā virzienā valsti vedīs jaunais un nepieredzējušais līderis.

Aprīlī Ziemeļkoreja par spīti starptautiskajam nosodījumam palaida ballistisko raķeti, ko daudzas valstis uzskatīja par maskētu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu. Turklāt Dienvidkoreja brīdina, ka Ziemeļkoreja ir gatava trešajam kodolizmēģinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!