Foto: F64
Palīdzību Zolitūdes veikala "Maxima" traģēdijas seku novēršanā un izmeklēšanā Latvijai piedāvājušas vairākas valstis, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Palīdzību gan traģēdijas seku tūlītējā novēršanā, gan tālākā ekspertīžu veikšanā piedāvājušas Lielbritānija, Izraēla, Beļģija, Nīderlande, Turcija, Baltkrievija, Zviedrija un starptautiskā institūcija – Ziemeļu Ministru padome.

Ārlietu ministrija ir ieinteresēta ciešā sadarbībā, lai iespējami ātri piesaistītu nepieciešamos ārvalstu ekspertus, un ir nosūtījusi šo informāciju Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, tiesībsargājošajām institūcijām, Ekonomikas un Iekšlietu ministrijai. Nepieciešamības gadījumā Ārlietu ministrija ir gatava koordinēt atbilstošu ārvalstu speciālistu piesaistīšanu, vēršoties ārvalstu vēstniecībās un starptautiskajās institūcijās, norāda ministrijā.

"Lai gan lēmuma pieņemšana par ārvalstu ekspertu piesaistīšanu izmeklēšanai ir procesa virzītāja kompetencē, tomēr šāds solis palīdzētu vairot sabiedrības uzticību un veicinātu atklātību patiesības noskaidrošanā par notikušo traģēdiju," uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Jau vēstīts, ka ceturtdien sagruva veikals "Maxima" Zolitūdē, izdzēšot 54 cilvēku dzīvības. Notikušo tagad izmeklēs kriminālprocesā, taču pagaidām nav zināms, vai traģēdijas izmeklēšanā piesaistīs ekspertus no ārzemēm. To, ka neatkarīga ekspertu piesaistīšana būtu nepieciešama, iepriekš ir izteicis Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!