Foto: LETA
Arī tad, ja tiks pieņemts lēmums nojaukt gan 21. novembra vakarā sabrukušo lielveikala "Maxima" ēku, gan līdzās esošo, ekspluatācijā vēl nenodoto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Priedaines ielā 20, ēku attīstītāja – "Homburg Zolitūde" saistības pret banku, kas kreditējusi celtniecību, paliks spēkā.

Projekta otrās kārtas kreditētāja "Eesti Krediidipank" Latvijas filiāles vadītāja Ieva Rācenāja portālu "Delfi" informēja, ka "Homburg Zolitūde" 2012. gadā vērsies bankā ar pieteikumu piešķirt kredītu divpadsmit stāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas celtniecībai.

Banka pirms kredīta piešķiršanas vērtējusi projekta ekonomisko ilgtspēju un no attīstītāja pieprasīti apliecinājumi, ka ēkas būvniecībai ir saņemtas visas nopieciešamās atļaujas, ko paredz spēkā esošie normatīvie akti. Lemjot par kredīta piešķiršanu, kā papildu pluss kalpojis tas, ka projekts savulaik saņēmis sudraba godalgu kā "Gada būve Latvijā 2011".

Rācenāja informē, ka starp attīstītāju "Homburg Zolitūde" un "Eeesti Krediidipank" Latvijas filiāli noslēgts līgums, kas paredz 3,29 miljonus latu (4,7 miljonus eiro) liela kredīta izsniegšanu. "Homburg Zolitūde" saistības pret banku paliek spēkā un to turpmākā segšana ir attīstītāja atbildība.

Rācenāja pagaidām atturas komentēt iespēju, ka ēka, kas vēl nav nodota ekspluatācijā, varētu tikt nojaukta. "Ēkas būvniecības riski ir apdrošināti atbilstoši būvniecības praksei, tāpat esam tikušies ar uzņēmuma pārstāvjiem, pārrunājuši radušos situāciju un pašlaik juristi izskata risinājumus, kas būtu abpusēji pieņemami, ņemot vērā traģiskos notikumus," norāda "Eesti Krediidipank" Latvijas filiāles vadītāja.

"Delfi" jau ziņoja, ka 21. novembra vakarā, sabrūkot lielveikala "Maxima" ēkai Zolitūdē, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Sabrukusī lielveikala ēka ekspluatācijā nodota tikai pirms diviem gadiem un uz tās jumta notika 2. kārtas būvdarbi - pastaigu un rotaļlaukuma izbūve.

Ņemot vērā speciālistu atzinumu, ka līdzās esošā daudzdzīvokļu ēka, ko arī būvēja "Re&Re", ir bīstama, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests to rekomendē nojaukt. "Homburg Zolitūde" ir piekritusi veidot piemiņas memoriālu sabrukušā lielveikala vietā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!