Foto: LETA
Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) nosūtījusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšniekam Oskaram Āboliņam iesniegumu, kurā lūdz atcelt VUGD rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu ugunsdzēsējam Jānim Seņkānam, portālu „Delfi” informēja LIDA.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar notikušo 2013.gada 21.novembrī Zolitūdes traģēdiju lielveikalā "Maxima" tika izsludinātas trīs sēru dienas un 25.novembrī plkst.10:00 notika trīs minūtes ilgs klusuma brīdis, lai pieminētu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušos. Klusuma brīdis notika arī VUGD Kurzemes reģiona brigādes (KRB) Liepājas 2.daļā, ko filmēja Kurzemes televīzija.

Pēc klusuma brīža žurnāliste uzklausīja  Seņkāna viedokli par pārdzīvoto traģēdiju, atvadoties no trīs bojā gājušajiem kolēģiem un citiem līdzpilsoņiem. Jānorāda, ka Jānis Seņkāns ir Liepājas 2.daļas vada komandieris – leitnants.

Seņkāns teica, ka Liepājas ugunsdzēsēji bija gatavi doties palīgā Rīgas kolēģiem. Papildus J.Seņkāns teica, ka ja kaut kas tāds notiktu Liepājā, iespējams "mēs saviem spēkiem nebūtu tam gatavi", minot problēmas ar tehniku un cilvēku resursiem.

Šie Seņkāna izteicieni kļuva par pamatu dienesta disciplinārlietas ierosināšanai pret viņu. Tika piespriests sods, - rājiens.

12.janvārī LIDA izplatījusi paziņojumu, kurā pausts uzskats, ka piemērotais sods Seņkānam nav pamatots un neatbilst visiem lietas faktiskiem apstākļiem.

„Netika ņemts vērā, ka 2013.gada 25.novembrī Kurzemes televīzija uz pasākumu Zolitūdes traģēdijas bojāgājušo VUGD darbinieku klusuma piemiņas brīdi ieradās pēc VUGD Kurzemes reģiona brigādes (KRB) vadības aicinājuma. KRB, kā Iestāde, neveica darbinieku informēšanas pasākumus, instruktāžu, kā pareizi darbiniekiem uzvesties pasākuma brīdī, kad notiek televīzijas filmēšana. Darbinieki netika instruēti, vai drīkst atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, uz kādiem jautājumiem aizliegts sniegt atbildes. Netika izskaidrots, vai darbinieki drīkst presei paust savu personīgo viedokli,” savu nostāju skaidro LIDA.

Tāpat LIDA paziņojumā norāda, ka dienesta izmeklēšanā nav gūts apstiprinājums, ka Seņkāns būtu paudis VUGD viedokli. Blakus Seņkānam atradusies iestādes vadība, kura neesot atturējusi viņu no kontaktēšanas ar Kurzemes TV.

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus savainojumus. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!