Foto: PantherMedia/Scanpix
Katru gadu 29. septembrī atzīmē Pasaules sirds dienu, kad ar dažādiem pasākumiem un aktivitātēm cilvēki tiek aicināti pievērst uzmanību savas sirds veselībai, izvērtējot ieradumus, kas var negatīvi to ietekmēt, piemēram, smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana, mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgs uzturs.

Lai veicinātu rīdzinieku rūpes par sirds veselību, no 26. līdz 30. septembrim Rīgas domes Labklājības departamenta līdzfinansētajās Latvijas Sarkanā krusta veselības istabās līdztekus ierastajām konsultācijām par veselīga dzīvesveida pamatprincipiem, asinsspiediena mērīšanai, ķermeņa masas indeksa noteikšanai būs iespēja bezmaksas pārbaudīt glikozes (cukura) un holesterīna līmeni asinīs, jo tieši šie rādītāji visātrāk palīdz savlaicīgi konstatēt galvenos kardiovaskulārā riska faktorus, informēja Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Neveselīgs dzīvesveids ilgtermiņā noved pie palielināta svara, paaugstināta asinsspiediena, kā arī nevēlamām holesterīna un glikozes līmeņa izmaiņām asinīs. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis Latvijā.

Lai asinīs esošā glikozes un holesterīna līmeņa mērījumi uzrādītu pēc iespējas precīzākus rezultātus, tos ieteicams veikt tukšā dūšā vai vismaz trīs stundas pēc ēšanas. Saņemot pārbaužu rezultātus, medmāsa sniegs to skaidrojumu un informēs par iespējām uzlabot savu veselību, mainot paradumus.

Latvijas Sarkanā krusta veselības istabas Rīgā, kur būs iespējams veikt bezmaksas mērījumus:

  • Šarlotes ielā 1B (pirmdienās, trešdienās un piektdienās no pulksten 10 līdz 16, otrdienās un ceturtdienās no pulksten 13 līdz 19);
  • Gaiziņa ielā 7 (pirmdienās no pulksten 10 līdz 16, trešdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 15);
  • Aglonas ielā 35/3 (pirmdienās no pulksten 11 līdz 17, piektdienās no pulksten 10 līdz 16);
  • Aptiekas ielā 8 (otrdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 16);
  • Slokas ielā 161 (pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās no pulksten 11 līdz 16).

Lai pārbaudītu glikozes un holesterīna līmeni asinīs, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama, tomēr jāņem vērā, ka testu skaits ir ierobežots, informēja Brice.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!