Foto: DELFI
Vai grādīgā lietošana ir apvienojama ar veiksmīgu laulību? Tas atkarīgs no tā, kurš dzer, kā arī alkohola patēriņa apjoma, atklājuši Bufalo Universitātes Atkarību pētniecības institūta profesori, vēstī buffalo.edu.

Pētnieki deviņu gadu garumā novēroja 634 pāru ikdienu, sākot ar viņu kāzām, gūstot apstiprinājumu pieņēmumam, ka laulības, kurās viens no attiecību dalībniekiem regulāri un lielā daudzumā lieto alkoholu, tiek šķirtas krietni biežāk.

Savukārt laulības, kurās abi dzīvesbiedri alkoholu lietoja vienādos daudzumos, tika šķirtas tikpat bieži, kā savienības, kurās abi partneri bija nedzērāji.

"Pētījuma rezultāti liecina, ka savstarpējās attiecības ietekmē nevis alkohola lietošana kā tāda, bet gan dzeršanas paradumi," teic pētījuma vadītāji.

Pētījuma dati informē, ka laulības, kurās viens no to dalībniekiem alkoholu lietoja īpaši daudz un bieži, tika šķirtas 50 procentos gadījumu, kamēr citi pāri šķīrās 30 procentos gadījumu.

Interesanti, ka laulības, kurās abi partneri bija alkoholiķi tika šķirtas tikpat reti, kā laulības starp cilvēkiem, kuri alkoholu nelieto. Pētnieki to skaidro ar tolerantāku attieksmi pret alkoholu lietojuša cilvēka uzvedības negatīvajām sekām, kas radusies paša cilvēka notrulināšanās rezultātā.

Tāpat noskaidrots, ka laulības, kurās ar alkoholismu sirga sieva, tika šķirtas retāk nekā tās attiecības, kurās grādīgo cienīja vīrs. 

Tiesa, šim novērojumam pagaidām trūkst pietiekami daudz apstiprinošu statistikas datu, tomēr pētnieki uzskata, ka tendences iemesls ir sievietes – alkoholiķes tieksme zaudēt sievišķās dzimtes lomas īpašības, kas rada diskomfortu vīrietim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!