Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidenta Lamīna Djaka dēls no turku skrējējas Asli Čakiras Alptekinas pieprasījis kukuli 650 tūkstošu eiro apmērā, lai viņa varētu saglabāt 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu 1500 metru distancē, ziņo portāls "insidethegames.biz"

Kukuli pieprasījis toreizējā IAAF prezidenta Lamīna Djaka dēls Papa Masata Djaks, kurš jau oficiāli diskvalificēts un apsūdzēts korupcijā līdz ar tēvu. Viņš IAAF darbojās kā mārketinga konsultants.

Nepilnas trīs nedēļas pēc Alptekinas uzvaras Olimpiādē IAAF radās aizdomas par viņas saistību ar aizliegto preparātu lietošanu, jo sportistes bioloģiskās pases dati uzrādīja novirzes, par ko tika informēta Turcijas Vieglatlētikas federācija (TAF). Bijušais TAF prezidents savukārt sazinājies ar sportistes pārstāvjiem un savedis viņus kopā ar Papu Masatu Djaku. Pārrunas notikušas Monako, kur atrodas IAAF mītne, un Djaka sākotnējais pieprasījums tika noraidīts.

Vēlāk Djaks kukuļa apmēru samazināja līdz 350 tūkstošiem eiro, kas arī tika noraidīts, lai gan Alptekina no Turcijas valdības par olimpisko zelta medaļu bija saņēmusi prēmiju pusmiljona eiro apmērā.

Pēc dažām dienām sportiste ar vīru Djakam nodevusi 35 tūkstošus eiro, vēlāk vēl 100 vai 250 tūkstošus, kad viņš bija personiski ieradies Turcijā.

Tā paša gada novembra beigās IAAF antidopinga direktors Gabriels Dolē informēja TAP, ka IAAF pieprasa Alptekinai atņemt zelta medaļu un piespriest viņai mūža diskvalifikāciju, jo tas sportiste bija jau otrais dopinga pārkāpums karjerā. Tad Djaks esot sazinājies ar Alptekinu, apgalvojot, ka var novilcināt sankciju piemērošanu līdz 2013. gada martam, lai viņa varētu paturēt medaļu. Pati vieglatlēte savukārt Nīderlandē atrada ārstu, kurš solījies palīdzēt ar medicīnisko izskaidrojumu, kā aizliegtie preparāti nonākuši Alptekinas organismā.

TAF 2013. gada decembrī Alptekinu attaisnoja, kas saniknoja IAAF, kura solīja vērsties Sporta Arbitrāžas tiesā. Tad ar turku skrējēja sazinājās otrs Lamīna Djaka dēls, Halils, kurš solīja caur tēvu "nokārtot" viņas jautājumu. Halilam Djakam un viņa sievai tika samaksāts ap 25 tūkstošiem eiro.

Kā ziņojām, 2015. gadā Sporta Arbirtrāžas tiesa tomēr lēma par olimpiskās zelta medaļas atņemšanu Alptekinai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!