Foto: AP/Scanpix
Skotija 2016.gada vasaras olimpiskajās spēlēs, kas notiks Brazīlijā, var piedalīties jau pati ar savu komandu nevis Lielbritānijas izlases sastāvā.

Skotijas Sporta darba grupa (WGSS), ko vada bijušais Skotijas pirmais ministrs Hernijs Makleišems, ir paziņojusi, ka pēc iespējamās neatkarības iegūšanas nebūs nekādu šķēršļu Skotijas izlases dalībai Riodežanairo Olimpiādē.

"Pamatojoties uz WGSS un nesenu jaunu neatkarīgu valstu pieredzi, valdība neredz nekādus būtiskus šķēršļus Skotijas ceļā uz olimpisko atzīšanu un iespējamo piedalīšanos Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs," teikts dokumentā. "Neatkarības iegūšana skotu sportistiem nozīmēs lielākas iespējas startēt visaugstākā līmeņa sporta pasākumos, un arī to, ka būtiski lēmumi par sporta attīstību tiks pieņemti tieši Skotijā, atbilstoši sportistu vajadzībām.

WGSS norāda uz Melnkalni un citām Balkānu valstīm, kas gada laikā pēc neatkarības iegūšanas saņēma Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) atzīšanu.

Dokumentā, kas sagatavots pēc Skotijas valdības rīkojuma, teikts, ka valsts būs gatava pievienoties SOK, ja Skotijas iedzīvotāji referendumā nobalsos par neatkarības iegūšanu no Apvienotās Karalistes. Šis referendums notiks 2014.gada 18.septembrī.

Jāpiebilst, ka 11 Skotijas sporta federāciju jau ir attiecīgo starptautisko federāciju biedri.

2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs Lielbritānijas izlase izcīnīja 65 medaļas, un 13 no tām ieguva skotu sportisti, turklāt tenists Endijs Marejs un riteņbraucējs Kriss Hojs kļuva par olimpiskajiem čempioniem. Kopējā valstu medaļu reitingā Skotija būtu ierindojusies 12.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!