Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas un Baltkrievijas sportisti nevar tikt sodīti par savu valstu politisko rīcību, aizstāvot lēmumu pielaist agresorvalstu atlētus dalībai nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, teica Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs.

Pagājušajā nedēļā SOK ļāva krievu un baltkrievu sportistiem kā neitrāliem atlētiem piedalīties Parīzes spēlēs, kaut gan Krievija joprojām apņēmīgi cenšas iekarot Ukrainu. Pašu ukraiņu nostāja šajā jautājumā vēl nav skaidra, taču nevar izslēgt varbūtību, ka šīs valsts sportisti četrgades forumu boikotēs.

"Individuāli sportisti nevar tikt vainoti par savu valstu valdību rīcību," sarunā ar BBC teica Bahs. "Karš Ukrainā ir viens no 28 konfliktiem šobrīd pasaulē. Pārējie sportisti cits ar citu sacensībās sacenšas miermīlīgi.

Neitrālie sportisti Parīzē sacentīsies bez karogiem, nacionālajiem ģerboņiem un valstu himnām. Tāpat viņiem būs jāapliecina sava neitralitāte kara jautājumos, kaut gan lielu daļu Krievijas sportistu ikdienā saņem būtisku armijas struktūru atbalstu.

SOK gan ir apņēmusies pilnībā atbalstīt Ukrainas sportistus un nodrošināt, lai tās delegācija Parīzē būtu pēc iespējas spēcīgāka.

Netiek gan izslēgta varbūtība, ka Ukraina spēles boikotēs, turklāt šis valsts prezidents Volodimirs Zelenskis akcentēja, ka Krievijas sportistus "nevar piesegt ar kaut kādu izdomātu neitralitāti."

Bahs gan noliedza, ka būtu boikota draudi, piebilstot, ka valstis, kas nepiekrīt šādam SOK lēmumam, drīkst būt ar citādākiem politiskiem uzskatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!