Foto: AP/Scanpix/LETA
Ziemeļvalstis un Baltijas valstis ir paudušas nosodījumu Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumam atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem, bet lielvalstis pagaidām vēl klusē.

SOK piektdien, 8. decembra vēlā pēcpusdienā paziņoja, ka ļaus agresoriem startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem, turklāt izpildot daudzas prasības. SOK lēmums nebija pārsteigums, bet pārsteigums bija paziņošanas brīdis, - pirms brīvdienām, kad sabiedrībai ir mazāka interese par sociāli politiskiem jautājumiem. Dažas dienas pirms SOK lēmuma olimpiskā samita laikā starptautisko sporta veidu federāciju un vairāku olimpisko komiteju pārstāvji esot aicinājuši "pēc iespējas ātrāk" atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes 2024. gada olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem. Tā kā olimpiskais samits risinājies aiz slēgtām durvīm, nekur neizskan šo federāciju vai nacionālo olimpisko komiteju vārdi, kas atbalstot tādu priekšlikumu.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!