Latvijas Saeimas deputāts, bijušais svarcēlājs Raimonds Bergmanis šobrīd, visticamāk, nebrauktu uz olimpiskajām spēlēm, jo tajās pieļauta agresorvalsts Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportistu dalība neitrālo atlētu statusā. To bijušais olimpisko spēļu dalībnieks atklāja "sportacentrs.com" sarunu šovā "eXi".

Ziņots, ka pagājušajā nedēļā Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) paziņoja, ka 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs atļaus startēt dažiem Krievijas un Baltkrievijas sportistiem neitrālo atlētu statusā, bet šiem sportistiem būs jāizpilda virkne stingru nosacījumu.

"Vai es brauktu? Uzreiz laikam neatbildētu uz šo jautājumu, būtu jāpadomā. Bet vairāk sliecos uz to, ka nebrauktu. Bet tā ir "kāpšana citu kurpēs". Jādomā visiem kopā, kā rīkosimies," saka Bergmanis.

Bergmanis sacīja, ka daudz kur pasaulē uzskata, ka karš ir kaut kur tālu un viņus tas neskar. Viņš atgādina, ka savulaik kā aizsardzības ministrs sabiedrotajiem NATO samitos skaidrojis, ka Krievijai sports ir gandrīz kā mugurkauls, jo viņi ar to lepojas un tā Krievijai būs lielāka uzvara nekā karalaukā Ukrainā. "Starptautiskā sabiedrība nevar saprast to. Tas ir tik būtiski. Ja tas realizēsies, tad būs sarežģīta situācija. Iespējams, vēl nekas nav zaudēts."

Bergmanis vērsa uzmanību, ka liela ietekme varētu būt arī starptautiskām kompānijām, kas ir SOK atbalstītāji un ieņēmumu avots.

Bergmanis uzsvēra, ka SOK lēmums nav bijis pārsteigums, lai gan bijusi cerība, ka varbūt SOK tā nerīkosies. Runājot par SOK kā organizāciju un tās pretrunīgajiem lēmumiem, kas nav balstīti uz loģiku, Bergmanis minēja "uz savas ādas" izbaudīto. "Man tam pašam ir piemērs, kā notiek olimpisko spēļu izvēle. Ja man kāds pateiktu pēc 1992. gada, ka 1996. gadā – kad tiek svinēta simtgade - olimpiāde nenotiks Atēnās, es teiktu, ka muļķības un tas nav iespējams. Turklāt Atēnas bija pieteikušās. Un olimpiskās spēles nokļuva Atlantā."

Sporta sarunu šovs "eXi" ir Jāņa Celmiņa un "Sportacentrs.com" veidots raidījums, kas katru otro ceturtdienu skatāms "TV4" kanālā, bet pēcāk arī portālā "Sportacentrs.com". Tajā bijušie sportisti apskata aktuālus sporta notikumus caur bijušo atlētu prizmu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!