Foto: Reuters/Scanpix
Ar aizraujošām cīņām un neparastiem notikumiem pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās Sešu nāciju kausa izcīņa – pēdējā spēlē Īrija ar 13:9 (10:3) īstā gladiatoru cīņā pieveica turnīra uzvarētāju Angliju, sagraujot tās sapni par unikālo "Grand Slam" divus gadus pēc kārtas un pasaules čempiones Jaunzēlandes uzvaru sērijas rekorda pārspēšanu, savukārt Francija tiesneša pieliktajā 21. (divdesmit pirmajā!) minūtē ar 20:18 (10:9) izrāva uzvaru pār Velsu.
Īrija, kas ar vēsturisko pirmo panākumu 111 gados pērn novembrī Čikāgas "Soldier Field" stadionā analoģiski pārtrauca trīskārtējās pasaules čempiones Jaunzēlandes 18 uzvaru sēriju, izrādījās nepārkožams rieksts pēdējo divu gadu Sešu nāciju kausa ieguvējai Anglijai, kas austrālieša Edija Džonsa vadībā mēģināja pārspēt "All Blacks" rekordu. Brutālā spēlē pielijušajā Dublinas "Aviva" stadionā mājinieki kontrolēja gan bumbu, gan teritoriju, savu pārsvaru realizējot ar Īena Hendersona 23. minūtē gūto vienīgo piezemējumu spēlē (10:3). Visus pārējos punktus guva abu komandu desmitie numuri Džonijs Sekstons un Ouens Farels.

Šī ir trešā reize šajā gadsimtā, kad Īrija savā laukumā pēdējā spēlē neļāva Anglijai izcīnīt "Grand Slam", iepriekšējie panākumi bija 2001. un 2011. gadā. Savukārt 2003. gadā angļi leģendārā kapteiņa Martina Džonsona vadībā Dublinā īrus sakāva, un pēc dažiem mēnešiem "Grand Slam" papildināja ar Pasaules kausu.

Tikmēr Parīzes "Stade de France" Francija saspringtā cīņā ar 20:18 (10:9) pārspēja Velsu. Kaut gan mājinieki ātri izvirzījās vadībā ar Remī Lamerā piezemējumu, bet pēc Kamila Lopesa soda sitiena panāca 10:0, viesu fulbeks Lī Hāfpenijs metodiski sodīja pretiniekus par noteikumu pārkāpumiem, un ar sešiem trāpījumiem līdz otrā puslaika pēdējai minūtei bija nodrošinājis Velsas pārsvaru 18:13.

Pēdējā sekundēs franči sakūra īstu pirti pie velsiešu ieskaites laukuma, un jautrība tikai sākās – angļu tiesnesis Veins Bārnss uz desmit minūtēm noraidīja velsiešu spēlētāju, grupcīņas sekoja viena pēc otras, franči turpināja uzbrukt, velsieši izmisīgi aizsargājās, franču spēlētājs guva savainojumu, laiks ritēja, un pilnīgi neticami – laukumā paspēja atgriezties pieliktajā laikā noraidītais spēlētājs! 1999. gada Pasaules kausa izcīņas spēlē Lansā starp Īriju un Argentīnu austrāliešu tiesnesis Stjuarts Dikinsons bija pielicis veselas deviņas minūtes, ko īri aizvadīja vētrainos uzbrukumos (tomēr Argentīna izturēja un aizsūtīja īrus mājās), un šis rekords šķita nepārspējams. Taču Bārnsa pacietība bija tik nesatricināma, ka neizturēja pat spēles pulkstenis – tas apstājās pie 99 minūtēm un 55 sekundēm, un tālāk negāja ne lūdzams. Par laimi, Damjēns Čulī 101. minūtē beidzot uzlauza Velsas aizsardzību, un tribīnes varēja sākt līksmot. Francijas panākumu ar atvieglotu nopūtu uztvēra arī Dublinā, kur pēc beidzot varēja sākt turnīra noslēguma spēli.

Vienīgā spēle, kas sagādāja īstu vilšanos, bija Edinburgā, kur Skotija ar 29:0 (15:0) izrēķinājās ar pagalam bezzobaino Itāliju, kura pamanījās nopelnīt ne tikai nulli spēlē, bet arī nulli visā turnīra tabulā, par spīti jaunajai bonusa punktu sistēmai.

Sešu nāciju kausa izcīņas noslēguma tabula – 1. Anglija – 19 punkti, 2. Īrija (+49) – 14 punkti, 3. Francija (+17) – 14 punkti, 4. Skotija (+4) – 14 punkti, 5. Velsa – 10 punkti, 6. Itālija – 0 punktu.

Turnīra noslēgumā pasaules rangu tabulas pirmais ducis izskatās šāds. 1. Jaunzēlande, 2. Anglija, 3. Austrālija, 4. Īrija, 5. Skotija, 6. Francija, 7. Dienvidāfrika, 8. Velsa, 9. Argentīna, 10. Fidži, 11. Japāna, 12. Gruzija.

Sešu nāciju kausa izcīņa ir vecākais starptautiskais regbija turnīrs, kas tika izveidots 1883. gadā, tajā sākotnēji piedaloties tikai Britu impērijas sastāvdaļām Anglijai, Skotijai, Velsai un Īrijai. 1910. gadā tika uzņemta Francija (tiesa, to izslēdza 1932. gadā sakarā ar apsūdzībām profesionāļu izmantošanā, taču atkal uzņēma 1940. gadā), bet 2000. gadā – Itālija. Visvairāk titulu ir Anglijai – 28 (ieskaitot 13 "Grand Slam", pēdējais 2016. gadā), tai seko Velsa – 26 (11, pēdējais 2012. gadā), Francija – 17 (9, pēdējais 2010. gadā), Skotija – 15 (9, pēdējais 1990. gadā) un Īrija – 13 (2, pēdējais 2008. gadā), savukārt Itālija nekad nav finišējusi augstāk par ceturto vietu (2007. gadā). Pašreizējā sešu komandu formātā tikai Anglija un Īrija nekad nav palikušas pēdējās, Francija (2013. gadā) un Velsa (2003. gadā) šādu negodu piedzīvojušas pa vienai reizei, Skotija – 4, bet Itālija – 12 reizes.

Noslēdzās arī Eiropas čempionāts (agrāk saukts par Eiropas Nāciju kausa 1A divīziju), kurā piedalās nākamās sešas spēcīgākās Eiropas izlases. Rumānija Bukarestē sagādāja zaudējumu pēdējo gadu čempionei Gruzijai (8:7), kas iepriekšējo zaudējumu bija cietusi tālajā 2012. gadā, citās spēlēs Spānija – Beļģija 30:0, Krievija – Vācija 52:25. Noslēgumā Rumānijai un Gruzijai – pa 19 punktiem (pateicoties uzvarai savstarpējā spēlē, rumāņi finišēja pirmajā vietā), Spānijai – 13 punkti, Krievijai – 9 punkti, Vācijai – 8 punkti, bet Beļģijai – 2 punkti. Līdz šim turnīrs tika aizvadīts pēc divu gadu sezonas principa, taču šogad tika ieviests viena gada formāts, tādēļ šī gada posma uzvarētājs tika kronēts par Eiropas čempionu, bet pēdējā vieta (Beļģija) maijā tiksies ar 2. līgas uzvarētāju Portugāli par tiesībām nākamgad spēlēt Eiropas čempionātā.

Jaunais Eiropas čempionāts vienlaikus ir kvalifikācija Pasaules kausa izcīņai. Tā kā Gruzija, pateicoties trešajai vietai grupā 2015. gada Pasaules kausa izcīņā, jau saņēmusi automātisko ceļazīmi uz 2019. gada finālturnīru Japānā, Gruzijas spēles šoreiz netiek iekļautas kvalifikācijas turnīrā, kurā piedalās pārējās piecas dalībnieces un kas norisināsies divās sezonās. Kvalifikācijas turnīra uzvarētāja saņems ceļazīmi uz Japānu kā Eiropas zonas 1. izlase, bet turnīra otrās vietas ieguvēja sagaidīs Eiropas zonas zemākā līmeņa izlašu atlases uzvarētāju, lai iegūtu tiesības cīnīties ar Okeānijas zonas pārstāvi par atlikušo ceļazīmi.

Pasaules kausa grupu izloze notiks 10. maijā. Pats turnīrs notiks 2019. gadā no 20. septembra līdz 2. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!