Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Tuvojoties 2016. gada Vasaras Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, “Cramo Latvia” sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju vēlas godināt Latvijas trenerus, kuri snieguši būtisku ieguldījumu Latvijā zināmu sportistu sasniegumu kaldināšanā – iedvesmojuši, atbalstījuši, devuši padomus, vienmēr bijuši līdzās. Šoreiz uz sarunu esam aicinājuši šosejas riteņbraukšanas treneri Vitāliju Smirnovu.

Vitālijs Smirnovs par treneri strādā kopš 18 gadu vecuma. Sākotnēji arī pats šosejas riteņbraukšanas sacensībās startējis kā sportists, bet dzīvē pienāca brīdis, kad vēlējās pievērsties tikai trenera profesijai. Savu izvēli Smirnovs līdz šim nekad nav nožēlojis.

"Šis darbs vēl arvien aizrauj. Protams, ir brīži, kad gribas pielikt visam punktu – tādi dažreiz pienāk, kad viss neizdodas tā, kā būtu gribējies. Bet tas jau pēc brīža pāriet. Mani iedvesmo iespēja strādāt ar jauniešiem, kuri patiesi interesējas par sportu. Kopā braucam uz dažādām sacensībām, viņi gūst labus rezultātus. Trenera darbs ir ļoti interesants," par savu ikdienas darbu ar prieku stāsta Smirnovs. Viņš ir arī Nacionālās šosejas riteņbraukšanas izlases treneris. Savas trenera karjeras laikā Smirnovs piedzīvojis daudz interesantu brīžu un izaicinājumu – vadījis Latvijas elites, U23 izlases, ilgstoši bijis arī galvenais speciālists Latvijas kontinentālajā riteņbraukšanas vienībā "Rietumu – Delfin". Kā arī no 1995. līdz 2001. gadam strādājis par Ēģiptes šosejas riteņbraukšanas izlases galveno treneri. Bet viņa sirds allaž saukusi uz mājām, ne velti Smirnovs ir Latvijas šosejas riteņbraukšanas izlases galvenais treneris.

Pašlaik notiek atlase uz Vasaras Olimpiskajām spēlēm un kā prognozē Smirnovs, tad zem Latvijas karoga varētu startēt divi braucēji: "Izskatās, ka Latviju tajās pārstāvēs Aleksejs Saramotins un Toms Skujiņš." Kas ir panākumu atslēga, lai sasniegtu augstus rezultātus šosejas riteņbraukšanā? Tas ir jauniešu mērķtiecīgums, tas, ka viņi trenējas ar prieku, un, protams, arī viņu talants. Pēc Smirnova domām viens no trenera galvenajiem uzdevumiem ir sniegt audzēkņiem morālo atbalstu, jo sports ir psiholoģiski smaga nodarbošanās.

Šosejas velosipēdista vidējais treniņš ilgst trīs līdz sešas stundas. Sešu stundu laikā var nobraukt arī 250 kilometru. Daudzās valstīs tieši riteņbraukšana kā sporta disciplīna popularitātes ziņā ierindojas pirmajā vietā. Smirnovs novērojis, ka arī Latvijā pēdējos gados pieprasījums pēc šī sporta veida palielinās – ne tikai profesionālajā jomā, bet arī sadzīves līmenī. Cilvēki izvēlas braukt ar riteni uz darbu vai izkustēties pēc darba. "Braukt ar riteni ir vieglāk un interesantāk, nekā, piemēram, skriet," uzskata Smirnovs.

Par projektu "Panākumu meistari"
Projekta "Panākumu meistari" laikā sporta līdzjutēji varēs ne tikai izlasīt 10 stāstus par izciliem Latvijas sporta treneriem, bet arī iesaistīties iedvesmojošākā stāsta noteikšanā. Tieši lasītāji būs tie, kas balsojot noteiks, kurš treneris iegūs godalgu "Panākumu meistars", kā arī būvtehnikas nomas uzņēmuma "Cramo Latvia" sarūpēto naudas balvu - 1000 eiro. Balsot par iedvesmojošāko stāstu lasītāji varēs portālā Delfi.lv no 12. līdz 22. maijam. Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!