Foto: DELFI

Latvijas čempionvienības basketbolā "VEF Rīga" acīmredzamā nespēja svarīgajā Eiropas kausa mačā apspēlēt Spānijas kluba "Valencia Basket" zonas aizsardzību ir galvenā trenera Ramūna Butauta kļūda, jo komanda šādai pretspēlei nebija gatavojusies, atzinis lietuviešu speciālists.

Kā ziņots, "VEF Rīga" Eiropas kausa otrā posma jeb "Top16" sacensību piektās kārtas mačā otrdien savā laukumā ar rezultātu 96:103 (30:13, 19:25, 21:29, 20:23, 6:13) pagarinājumā zaudēja "Valencia Basket".

Savā sezonas līdz šim svarīgākajā mačā rīdziniekiem bija iespēja nodrošināt vietu ceturtdaļfinālā, kas tiktu paveikts, izcīnot uzvaru. To "VEF Rīga" neizdevās paveikt, neskatoties uz 22 punktu pārsvaru mača gaitā un tiesībām uz pēdējo uzbrukumu pamatlaika noslēgumā.


"Bijām tuvu uzvarai, bet žēl, ka nespējām iepriecināt sanākušos skatītājus. Spēlei gatavi bijām neslikti, tomēr neizdevās spēle pret zonas aizsardzību. Tā ir mana kļūda, tai nebijām gatavojušies," pēc cīņas izteicās Butauts. "Kamēr ir vismazākās cerības izkļūt no grupas, turpināsim cīnīties. Mums vēl paliek viena spēle."

"Parasti šī komanda nespēlē zonas aizsardzību. Esam noskatījušies daudzas viņu spēles, parasti tā nespēlē zonu. Sagatavojušies bijām labi," uzsvēra treneris. "Šodien viņi sāka tā spēlēt aiz bezizejas, jo cilvēks pret cilvēku aizsardzībā mēs viņus apspēlējām. Kad klājas slikti, līdzīgi spēlējam arī mēs. Turklāt arī pret mums parasti tā nespēlē, jo esam labi metēji. Man tas bija jāparedz."

Butauts skaidroja, ka izmantoja minimālu spēlētāju rotāciju, jo komanda otrajā puslaikā bija zaudējusi iniciatīvu, bet pamatlaika pēdējā uzbrukumā sākotnēji metienu bija plānots uzticēt Kristapam Janičenokam.

"Kad spēles beigās Antanam Kavaļauskam un Kasparam Bērziņam bija pa piecām piezīmēm, pierādījās, ka mums pietrūkst vēl viena garā spēlētāja. Tomēr pretinieki ir pelnījuši lielas uzslavas par nepadošanos," piebilda Butauts.

"Sākām spēli tā, kā vēlējāmies. Mums bija iespējas uzvarēt, tomēr es pieļāvu muļķīgas kļūdas. Tāpat arī citi. Šī ir spēle, kas ļoti sāp, jo zinājām, ka varējām uzvarēt. Izlaidām uzvaru no rokām," uzskata amerikānis Ērls Roulends, kurš ar 29 punktiem bija rīdzinieku rezultatīvākais spēlētājs.

"Maču sākām lēnām, bet pretinieki labi uzbruka un cīnījās ātri. Kad nomainījām aizsardzību uz zonu, pretiniekiem vairs tik labi negāja. Tomēr mums vajadzēja daudz laika, lai pagrieztu spēli, bet beigās veiksme bija mūsu pusē. Viss šajā grupā joprojām ir iespējams, mums jāuzvar pēdējā spēlē," izteicās Spānijas kluba galvenais treneris Velimirs Perasovičs.

Kā ziņots, pēc trim spēlēm trijās dienās Spānijas Karaļa kausa izcīņas turnīrā Valensijas basketbolisti pirmdien mēroja nepilnus 3000 kilometru tālu ceļu uz Rīgu, lai aizvadītu ceturto spēli piecu dienu laikā.

"Četras spēles piecās dienas nav viegli, tāpēc šī iemesla dēļ esmu īpaši lepns par komandu. Ja arī turpmāk mums būs šāds raksturs, varēsim paveikt lielas lietas," piebilda Perasovičs.

Otrajā piektās kārtas grupas mačā Čehijas komanda Nimburkas CEZ trešdien ar 69:83 (15:24, 21:30, 20:11, 13:18) savā laukumā zaudēja "Uxue" vienībai.

Pēc piecām kārtām "VEF Rīga" un abiem Spānijas klubiem ir pa trim uzvarām, bet CEZ ar vienu panākumu vairs nepiedalās cīņā par vietu ceturtdaļfinālā.

Latvijas kluba liktenis noskaidrosies pēdējā kārtā izbraukumā pret "Uxue" komandu, kurā rīdziniekiem nepieciešama uzvara ar jebkādu rezultātu.

Komandas savstarpēji aizvadīs divu apļu turnīru, bet pēc tam pirmo divu vietu ieguvējas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētājs tiks noskaidrots divu maču summā, bet finālā tiks aizvadīta viena spēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!