Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" Eiropas kausa otrā posma jeb "Top16" sacensību piektās kārtas mačā otrdien savā laukumā ar rezultātu 96:103 (30:13, 19:25, 21:29, 20:23, 6:13) pagarinājumā zaudēja Spānijas komandai "Valencia Basket".

Savā sezonas līdz šim svarīgākajā mačā rīdziniekiem bija iespēja nodrošināt vietu ceturtdaļfinālā, kas tiktu paveikts, izcīnot uzvaru. To "VEF Rīga" neizdevās paveikt, neskatoties uz 22 punktu pārsvaru mača gaitā un tiesībām uz pēdējo uzbrukumu pamatlaika noslēgumā.

Līdz ar to Latvijas kluba liktenis noskaidrosies pēdējā kārtā izbraukumā pret citu Spānijas vienību Bilbao "Uxue".


Ar 29 punktiem rezultatīvākais "VEF Rīga" rindās bija amerikānis Ērls Roulends, 14 punktus iekrāja Kristaps Janičenoks, 12 punkti Kaspara Bērziņa kontā, bet pa 11 punktiem guva lietuvietis Donāts Zavacks un Dairis Bertāns.

Tikmēr "Valencia Basket" labā 23 punktus guva amerikāņu spēka uzbrucējs Džastins Dolmens, bet 18 punktus un desmit atlēkušās bumbas iekrāja Bojans Dubļevičs no Melnkalnes.

Pirmais puslaiks

Spēli "VEF Rīga" sāka ļoti pārliecinoši, demonstrējot aktīvu sniegumu aizsardzībā un veicot ļoti precīzas darbības uzbrukumā. Pēc trim nospēlētām minūtēm rīdzinieki atradās vadībā ar 10:3, bet divas minūtes vēlāk pārsvaru palielināja līdz divciparu skaitlim (15:5). Arī ceturtdaļas otrajā pusē "VEF Rīga" darbojās ļoti rezultatīvi, līdera lomu uzņemoties Janičenokam. Ceturtdaļas noslēdzošās trīs minūtes laukuma saimnieki aizvadīja ar 9:3 izrāvienu, kas pirmo spēles nogriezni ļāva noslēgt ar 17 punktu pārsvaru - 30:13.

Otro ceturtdaļu laukuma saimnieki uzsāka ar trim pēc kārtas gūtiem punktiem, kas pirmo reizi mačā ļāva izvirzīties vadībā ar vairāk nekā 20 punktu pārsvaru - 34:13. Lai arī "VEF Rīga" turpināja piekopt agresīvu spēles stilu un maksimāli apgrūtināja viesu punktu gūšanas iespējas, otrā laukuma pusē ar metienu realizāciju mājiniekiem vairs neveicās. Līdz ceturtdaļas vidum "Valencia Basket" pakāpeniski pietuvojās līdz 14 punktu atstatumam (25:39), taču tad ieilgušo klusumu ar precīzu tālmetienu pārtrauca Ērls Roulends. Tomēr nelielu iniciatīvu līdz pat puslaika beigām saglabāja viesi, kas vairākas reizes pietuvojās līdz 11 punktu atstatumam. Atpūtā "VEF Rīga" devās pie rezultāta 49:38 savā labā, pateicoties Janičenoka pēdējā sekundē gūtajiem diviem punktiem.

Otrais puslaiks

Lai arī trešās trešdaļas ievadā "VEF Rīga" spēja savu pārsvaru nedaudz palielināt, viesiem izdevās turpināt sekmīgo atspēlēšanos no 22 punktu deficīta. Divu minūšu laikā "Valncia Basket" nokļuva līdz astoņu punktu atstatumam, bet trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām rezultāts bija vairs tikai 62:58 Rīgas kluba labā. Atlikušajā laikā viesi divreiz pietuvojās līdz divu punktu deficītam, bet pārsvaru mājinieki līdz galam neatdeva, noslēdzot ceturtdaļu ar 70:67 savā labā.

Arī ceturtajā ceturtdaļā mājiniekiem ļoti grūti klājās ar pretinieku zonas aizsardzības atspēlēšanu, taču tālāk par rezultāta izlīdzināšanu "Valencia Basket" ilgstoši netika. Savu viesi panāca pēc četrām nospēlētām minūtēm, panākot 80:78 savā labā, tomēr pēc tehniskās piezīmes viesu rindās rīdzinieki uzreiz spēja rezultātu izlīdzināt un pēc tam atgriezties vadībā ar 82:80. Lai arī Spānijas klubs 22 punktu deficītu bija likvidējis un sīvi cīnījās par uzvaru, "VEF Rīga" labā spēlēja viesu iekrātā piezīmju norma jau ceturtdaļas vidū.

Trīs ar pusi minūtes pirms mača beigām "VEF Rīga" atradās vadībā ar 85:82, bet nākamās minūtes laikā viesi atguva tikai vienu punktu. Pēc tam divreiz pēc kārtas individuāli neveiksmīgi uzbrukumā nospēlēja Roulends, bet Spānijas klubs tā rezultātā spēja atgūt vēl tikai vienu punktu. Minūti pirms cīņas beigām "VEF Rīga" atradās vadībā ar 86:84, bet desmit sekundes vēlāk rezultāts kļuva neizšķirts. Pusminūti pirms mača beigām svarīgu tālmetienu realizēja Roulends, bet otrā laukuma galā 20 sekundes pirms noslēguma mājinieki pārkāpa noteikumus, kā rezultātā viesi divus punktus atguva. Noteikumus pārkāpa arī viesi, Roulendam realizējot tikai vienu no soda metienu, bet sešas sekundes pirms cīņas beigām "Valencia Basket" panāca neizšķirtu 90:90. Pēdējais uzbrukums mājinieku rindās tika uzticēts Roulendam, kurš savā tālmetienā nebija precīzs.

Pagarinājums

Pagarinājumā pirmo divu minūšu laikā komandas guva pa diviem punktiem, bet vēl pēc minūtes rezultāts bija 94:94. Drīz vien Antanam Kavaļauskam ar sasniegtu piezīmju normu un rezervistu soliņa pievienojās Kaspars Bērziņš, bet pie rezultāta 94:95 ārpus laukuma ar bumbu izkāpa Donāts Zavacks. Pateicoties tam, viesi minūti un 18 sekundes pirms pagarinājuma beigām panāca 97:94 savā labā. Kļūdu tālmetienā pieļāva Dairis Bertāns, bet "Valencia Basket" 48 sekundes pirms mača beigām panāca 99:94 savā labā. Neskatoties uz viesu kļūdām no soda metienu līnijas, rīdzinieki savos uzbrukumos nebija precīzi un tādējādi atspēlēties nespēja.

Ar 7000 klātesošo šī bija līdz šim apmeklētākā basketbola spēle Latvijā pēdējos gados.

Otrajā piektās kārtas grupas mačā Čehijas komanda Nimburkas CEZ trešdien ar 69:83 (15:24, 21:30, 20:11, 13:18) savā laukumā zaudēja "Uxue" vienībai.

Kā ziņots, otrā posma pirmajā kārtā "VEF Rīga" sīvā cīņā ar 82:86 izbraukumā piekāpās Valensijas vienībai, pēc tam rīdzinieki savu skatītāju priekšā ar rezultātu 99:76 negaidīti pārliecinoši uzvarēja "Uxue" basketbolistus, bet turpinājumā divreiz spēja pieveikt CEZ vienību - izbraukumā ar 85:80 un savā laukumā ar 81:59.

Situācija J apakšgrupā krietni sarežģījās pēc iepriekšējās spēļu kārtas, kurā Bilbao basketbolisti ar rezultātu 61:60 uzvarēja viesos Valensijā.

Pēc piecām kārtām "VEF Rīga" un abiem Spānijas klubiem ir pa trim uzvarām, bet CEZ ar vienu panākumu vairs nepiedalās cīņā par vietu ceturtdaļfinālā.

Pēc 8.janvārī izcīnītās uzvaras pār rīdziniekiem "Valencia Basket" komandai sekoja neveiksmīgas nākamās četras nedēļas, kurās tika piedzīvoti zaudējumi septiņās no astoņām spēlēm. Šo neveiksmju posmu izdevās pārtraukt aizvadītajā nedēļas nogalē, kad "Valencia Basket" piedalījās Spānijas Karaļa kausa izcīņā. Tajā vispirms Valensijas klubs ceturtdaļfinālā piektdienas vakarā pārliecinoši pieveica Madrides "Estudiantes" (77:59), kam sekoja uzvara sestdien notikušajā pusfinālā pār "Gran Canaria" (83:72). Savukārt finālspēle valensiešiem svētdien bija trešā spēle trīs dienu laikā un ar 69:85 tika atzīts Spānijas čempionvienības Barselonas "Regal" pārākums, kaut lielāko daļu spēles Valensija turējās dažu punktu attālumā.

Pēc trim spēlēm trijās dienās Valensijas basketbolisti pirmdien mēroja nepilnus 3000 kilometru tālu ceļu uz Rīgu, lai aizvadītu ceturto spēli piecu dienu laikā.

"VEF Rīga" iepriekšējo maču aizvadīja sestdien, kad VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) ietvaros ar 71:86 izbraukumā zaudēja finansiālo problēmu nomocītajam Lietuvas superklubam Kauņas "Žalgiris". Zīmīgi, ka šīs nedēļas sestdienā "VEF Rīga" savā laukumā uzņems tieši CEZ komandu, bet tas notiks VTB Vienotās līgas, nevis Eiropas kausa ietvaros.

Komandas savstarpēji aizvadīs divu apļu turnīru, bet pēc tam pirmo divu vietu ieguvējas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētājs tiks noskaidrots divu maču summā, bet finālā tiks aizvadīta viena spēle.

Kā ziņots, apakšgrupu turnīrs rīdziniekiem izvērtās ļoti dramatisks un dalība nākamajā kārtā izšķīrās izbraukuma spēlē Francijā, kurā ar 69:67 tika pieveikta vietējā Lemānas "Sarthe Basket" komanda.

Sacensību "Top16" fāzi "VEF Rīga" komanda sasniegusi otro gadu pēc kārtas, turklāt otro reizi šajā posmā sacenšas tieši ar "Valencia Basket" un CEZ vienībām. Pirms gada pirmās divas vietas grupā izcīnīja tieši "Valencia Basket" un CEZ, bet "VEF Rīga" pēc zaudējuma pēdējā mačā Spānijas vienībai, ko toreiz pārstāvēja arī latvietis Rihards Kuksiks, palika trešajā vietā un ceturtdaļfinālu nesasniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!