Foto: Publicitātes attēli
Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase Tallinā notiekošā Eiropas čempionāta ceturtajā apakšgrupas spēlē piektdien ar rezultātu 75:67 (17:19, 21:21, 20:5, 17:22) uzvarējusi Spānijas izlasi.

Latvijas izlasei šī bija ceturtā uzvara četrās turnīra spēlēs, kas nodrošinājusi pirmo vietu apakšgrupā un dalību otrajā posmā ar diviem līdzi ņemtiem panākumiem.

Lai arī mača otrā ceturtdaļa vēl noslēdzās ar divu punktu deficītu Latvijai (38:40), par galveno spēles panākuma atslēgu kalpoja spāņiem ārkārtīgi neveiksmīgā, bet latviešiem izdevusies trešā ceturtdaļa. Vispirms Latvijas izlase pārņēma vadību un turpināja gūt punktus, kamēr Spānija līdz ceturtdaļas vidum spēja iemest vien trīs punktus. Pie rezultātu 47:43 Latvija turpināja īstenot agresīvu spēli gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, gūstot desmit bezatbildes punktus un panākot 57:43. Spāņi nākamo divpunktu grozu guva vien 15 sekundes pirms ceturtdaļas noslēguma, bet latvieši līdz tā beigu signālam jau bija paspējuši iekrāt 13 punktu pārsvaru. Lai arī pēdējā mača ceturtdaļā spāņi guva par pieciem punktiem vairāk, Latvijas izlase nosargāja uzvaru.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās aizvadītajā mačā ar 22 punktiem bija Kaspars Vecvagars, bet 10 punktus un 12 bumbas zem groziem iekrāja Ojārs Siliņš. Tāpat jāizceļ Ingus Jakovičs, kuru kontā 16 punkti.

Kā ziņots, čempionāta pirmajā spēlē otrdien Artūra Štālberga trenētā Latvijas izlase pārliecinoši ar rezultātu 87:59 pieveica Izraēlas valstsvienību, otrajā mačā trešdien pagarinājumā ar 89:85 uzvarēja Krieviju, bet ceturtdien ar 82:69 pārliecinoši bija pārāka pār Bulgārijas U-20 izlasi.

Komandas ir sadalītas četrās apakšgrupās, pa piecām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpinās cīņu par medaļām, bet divām pārējām nāksies nosargāt vietu A līgā. Čempionāta otrajā kārtā, kas sāksies 15.jūlijā, 12 labākās komandas tiks sadalīta divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļūs otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības, atlikušajām četrām savā starpā sadalot 9. līdz 12.vietu.

Pērn U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem tika aizvadīts Slovēnijā. Bronzas medaļu izcīnīja Spānija, kas tikai ar viena punkta starpību uzvarēja Serbiju, bet tikpat dramatiska cīņa norisinājās arī par zeltu, Lietuvai ar viena punkta starpību pieveicot Franciju.

Latvijas komanda pagājušā gada čempionāta gaitā spēja uzvarēt nākamos Eiropas čempionus lietuviešus, bet ceturtdaļfinālā atzina serbu pārākumu. Noslēgumā tika izcīnīta sestā vieta.

Desmit šī Latvijas izlases modeļa spēlētāji jau iepriekš ir piedalījušies Eiropas jaunatnes čempionātos. Visbagātākā pieredze - četri turnīri, ieskaitot pasaules U-19 čempionātu - ir Vecvagaram un Siliņam. Tā 1993.gadā dzimušo puišu komanda U-16 Eiropas čempionātā pirms četriem gadiem izcīnīja devīto vietu, bet U-18 čempionātā pirms diviem gadiem - desmito vietu.

Latvija U-20 Eiropas čempionātā divus pēdējos gadus spēlējusi ceturtdaļfinālā.

Šogad U-20 A divīzijas čempionāts ir paplašināts līdz 20 komandām, kā rezultātā Tallinā spēlē arī visas četras pagājušā gada čempionāta B divīzijas pusfinālistes - Čehija, Izraēla, Horvātija un Bulgārija.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!