Foto: AFP/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē Toronto risināsies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Zvaigžņu spēlē, kurā debitantu cīņā laukumā dosies arī Ņujorkas "Knicks" pārstāvošais latvietis Kristaps Porziņgis.

2015. gada vasarā NBA draftā "Knicks" izvēlējās Porziņģi ar ceturto numuru, bet viņa izvēle tika sagaidīta ar svilpieniem, ūjināšanu un līdzjutēju lielām šaubām. Latvietis šīs basketbola mekas līdzjutēju skepses atspēkoja ar spilgtu aizvadītu sezonas pirmo daļu.

Portāls "Delfi" pirms NBA Zvaigžņu spēles nedēļas nogales piedāvā lasītājiem atcerēties Porziņģa 15 no daudzajiem spilgtiem momentiem, ar ko licis par sevi runāt NBA un visiem pasaules basketbola apskatniekiem.

Vēsturisks brīdis ar nepatīkamu fonu

2015. gada 25. jūnijā naktī daudzi Latvijas basketbola līdzjutēji negulēja, jo gaidīja vēsturisku mirkli - NBA draftā ar augstu numuru kāds klubs izvēlēsies liepājnieku Kristapu Porziņģi.

Jau pirms drafta basketbola sabiedrībā virmoja baumas, ka Porziņģi ar ceturto numuru izvēlēsies Ņujorkas "Knicks", kas 25. jūnijā apstiprinājās. Viena no NBA vēsturiskākajām komandām, kurā prezidenta posteni ieņem leģendārais Fils Džeksons, Porziņģi izvēlējās ar ceturto numuru, bet "Knicks" izvēli klātesošie līdzjutēji sagaidīja ar svilpieniem un ūjināšanu.

Par vienu no slavenāko mirkli kļuva kāda maza bērna nepatika un raudāšana par "Knicks" izvēli, bet Porziņģis ar savu sniegumu mainīja līdzjutēju nostāju, un vēlāk tieši šis zēns sameklēja latvieša pārstāvjus, tika pie Porziņģa krekliņa un vēlāk nofotografējās ar basketbolistu.

Pirmā spēle, pirmie punkti

NBA Porziņģis debitēja 28. oktobrī, dodoties laukumā Ņujorkas "Knicks" sākumsastāvā spēlē viesos pret Milvoki "Bucks". Porziņģa debijā "Knicks" guva pārliecinošu uzvaru ar 122:97.

20 gadus vecais Porziņģis kļuva par trešo latvieti, kurš izgājis laukumā NBA oficiālajā spēlē. 1992./ 1993. gada sezonā 13 spēles pasaules spēcīgākajā basketbola līgā aizvadīja Gundars Vētra, bet 2004. gadā NBA debitēja tobrīd vēl tikai 18 gadus vecais Andris Biedriņš.

Porziņģis šajā mačā nospēlēja 24:15 minūtes, kuru laikā guva 16 punktus, realizējot divus no deviņiem divpunktu metieniem, vienu no diviem tālmetieniem un deviņus no 12 soda metieniem. Tāpat viņš izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, iekrāja pa vienai piespēlei, pārtvertai bumbai un blokam, kā arī pieļāva divas kļūdas un nopelnīja trīs piezīmes.

Pirmās minūtes NBA debijā viņam nebija veiksmīgas, un viņš tika nomainīts. Porziņģis otro reizi mačā laukumā devās otrajā ceturtdaļā, kad arī atvēra punktu, atlēkušo bumbu un bloķēto metienu skaitu NBA karjerā.

Liepājnieka kustības šokē NBA

Ar savu otro spēli Porziņģis lika sarosīties NBA dažādu topu veidotājus, liekot saprast, ka turpmāk ar viņu būs jārēķinās.

29. oktobrī mačā pret Atlantas "Hawks" Porziņģis izcēlās ar 10 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām. Viņš arī pirmo reizi NBA spēlē trieca bumbu grozā, bet vēlāk spēles gaitā izcēlās ar garajiem spēlētājiem neraksturīgu darbību. Pēc pārtvertas bumbas latvietis devās pretuzbrukumā un pēc apgrieziena ap savu asi "dankoja" bumbu grozā. Šī epizode kļuva par NBA dienas momentu.

Pirmais ‘double double’, iespaidīgs ‘danks’ un gandrīz lauzts kakls

Savā ceturtajā spēlē Kristaps Porziņģis sasniedza NBA karjeras pirmo "double-double", kā arī izcēlās ar vēlāk par "firmas zīmi" kļuvušu "slam dunk" pēc izcīnītas atlēkušās bumbas jeb "putback dunk".

Duelī pret Sanantonio "Spurs" Porziņģis guva 13 punktus un izcīnīja 14 bumbas zem groziem, bet "Knicks" savā laukumā piedzīvoja zaudējumu ar 84:94.

Porziņģim šī bija notikumiem bagāta spēle, jo viņš ne tikai izcēlās ar pirmo "double double". Vienā no epizodēm Porziņģis efektīvi trieca bumbu grozā pēc izcīnītas atlēkušās bumbas, ar ko viņš izcēlās arī citos mačos. Šī epizode arī kļuva par NBA dienas momentu.

Diemžēl šo spēli latvietis nepabeidza, jo vienā no epizodēm viņam virsū uzgāzās komandas biedrs Karmelo Entonijs, gandrīz salaužot kaklu.

Iespaidīga spēle ‘Karaļa Džeimsa’ priekšā


Novembra sākumā Porziņģis laukumā aci pret aci tikās ar daudzu bērnu elku, Klīvlendas "Cavaliers" zvaigzni Lebronu Džeimsu.
Šajā mačā Porziņģis guva 13 punktus un izcēlās ar vienu iespaidīgu "slam dunk", kas iekļuva NBA dienas skaistāko epizožu izlasē.

Mežonīgs 'danks' iekļūst topā



Novembra sākumā spēlē pret Toronto "Raptors" Porziņģis guva tikai astoņus punktus, tomēr nokļuva mediju uzmanības lokā.

Otrās ceturtdaļas izskaņā Porziņģis no gaisa trieca grozā izcīnīto atlēkušo bumbu pāri trīs pretinieku basketbolistiem. Latvieša skaistā epizode novērtēta kā dienas otrā skaistākā epizode, un viņš piekāpās tikai Klīvlendas "Cavaliers" superzvaigznei Lebronam Džeimsam.

0,00001 sekunde par vēlu



12. novembrī Porziņģis kļuva par "Knicks" varoni, lai gan tiesneši viņa metienu neieskaitīja.

Spēlē pret Šarlotas "Hornets" līdz ar beigu signālu iemeta uzvaru nesošo trīspunktu metienu, tomēr soģi pēc video atkārtojuma rūpīgas analīzes lēma, ka metiens ir bijis pēc spēles beigu signāla. "Knicks" mačā zaudēja ar 93:95. Kā vēlāk rakstīja Ziemeļamerikas masu mediji, Porziņģim pietrūka 0,00001 sekunde.

Rezultativitātes rekords

Dienu pirms Latvijas valsts svētkiem 17. novembrī Kristaps Porziņģis sasniedza savu NBA karjeras rezultativitātes rekordu - 29 punkti.

"Knicks" sezonas 12. spēlē savā laukumā ar 102:94 apspēlēja Šarlotes "Hornets", bet Porziņģis ne tikai demonstrēja atzīstamu sniegumu, bet arī sasniedza jaunu personisko rekordu. Pirms šīs spēles talantīgā latvieša labākais rezultāts bija 16 gūti punkti, taču šajā mačā Porziņģis iekrāja 29 punktus.

Porziņģis šajā mačā laukumā pavadīja 31 minūti un astoņas sekundes, kā laikā trāpīja astoņus no 15 divpunktu metieniem un realizēja abus tālmetienus. Tāpat latvietis iemeta visus septiņus soda metienus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas, nopelnot nu jau kārtējo "double-double".

Iespaidīgs bloks

Kristaps Porziņģis NBA sezonas sākumā vairākas reizes dienas topā iekļuva ar skaistām epizodēm uzbrukumā, tomēr novembra beigās tika novērtēta viņa spējas aizsardzībā.

Porziņģis dienas topā iekļuva ar iespaidīgo bloku pret Orlando "Magic" līderi Viktoru Oladipo.

Divreiz vienā topā? Bez problēmām!



NBA
2. decembra skaistāko epizožu TOP 10
Kristaps Porziņģis
iekļuva ar divām epizodēm, abās skaisti triecot bumbu grozā no augšas.

Porziņģis topa sestajā vietā iekļuva ar "alley-oop" bumbas triecienu grozā no augšās pēc Derika Viljamsa piespēles, bet trešajā vietā iekļauta epizode, kurā latvietis apsteidza Nerlensu Noelu un "iedankoja" bumbu. Šajā spēlē pret Filadelfijas "76ers" Porziņģis guva 17 punktus un izcīnīja 10 atlēkušās bumbas, palīdzot Ņujorkas "Knicks" komandai izcīnīt uzvaru.

Porziņģis ir visur - arī kuriozu izlasē

Kristaps Porziņģis savā debijas sezonā pirmajos mēnešos vairākkārt iekļuva skaistāko epizožu topos, bet reizi viņš nokļuvis arī kuriozu apkopojumā.

Bijušās NBA zvaigznes Šakila O'Nīla veidotajā topā "Shaqtin`A Fool" tiek apkopoti spēļu kuriozi, par kuriem līdzjutēji vēlāk līgas mājas lapā internetā var nobalsot. Sezonas sestajā topā starp kandidātiem iekļuvis arī Porziņģis, kurš spēlē pret Milvoki "Bucks", sedzot pretinieku, paslīdēja.

Ziemassvētku "sirēnlauzis"

Par vienu no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 23. decembra skaistākajām epizodēm atzīts Ņujorkas "Knicks" latvieša Kristapa Porziņģa metiens pēdējās sekundēs.

Spēlē pret Klīvlendas "Cavaliers" Porziņģis iemete trīspunktu metienu līdz ar otrās ceturtdaļas beigu signālu. Topā iekļuvis arī "Cavaliers" līderis Lebrons Džeimss, kurš ļoti skaisti apspēlēja Porziņģi, izvairoties no latvieša bloka.

KP iekļūst divos 2015. gada topos

Gada nogalē NBA apkopoja šīs sezonas 2015. gada spilgtākās epizodes, un divos sarakstos labāko desmitniekā iekļauts Ņujorkas "Knicks" latvieša Kristapa Porziņģa iespaidīgais "slam dunk".

6. novembra spēlē pret Milvoki "Bucks" trešās ceturtdaļas vidū Porziņģis no gaisa trieca grozā izcīnīto atlēkušo bumbu. Šī epizode iekļauta gan NBA debitantu TOP 10, gan NBA starptautisko spēlētāju TOP 10.

Liepājnieks trīs nedēļas pēc kārtas NBA izlasē


Janvārī trīs reizes pēc kārtas Kristaps Porziņģis iekļuva NBA veidotajā nedēļas spilgtāko epizožu izlasē.

Sākumā NBA nedēļas "danku" izlasē iekļuva Porziņģa "firmas danks". "Knicks" mačā pret Milvoki "Bucks" Porziņģis pēc Robina Lopesa neprecīzā metiena trieca bumbu grozā. Šāda veida "danki" pēc neprecīzajiem metieniem jau kļuvuši par latviešu spēlētāja firmas zīmi.

Tad nedēļas TOP 10 astotajā vietā tika ierindots Porziņģa "slam dunk" spēlē pret Filadelfijas "76ers". Latvietis jau pirmajā ceturtdaļā pretuzbrukumā saņēma teicamu piespēli no Hosē Kalderona un iespaidīgi trieca bumbu grozā no augšas.

Vēl pēc nedēļas Porziņģis ar "slam dunk" mačā pret Oklahomasitijas "Thunder" pēc komandas biedra neprecīzā metiena ierindots nedēļas topa trešajā vietā. Šajā pašā topā ceturtajā pozīcijā ir epizode, kurā Fīniksas "Suns" aizsargs Ārčijs Gudvins triec bumbu grozā pāri Porziņģim.

Mēnešiem ilgi labākais jauniņais

Kristaps Porziņģis ar negaidīti labo ienākšanu NBA ne tikai regulāri iekaroja dažādus līgas topus, bet arī trīs reizes tika atzīts par mēneša labāko jauno spēlētāju.

Porziņģis visus trīs pirmos mēnešus atzīts par NBA Austrumu konferences labāko debitantu, bet Rietumu konferencē visos trijos mēnešos par labāko debitantu atzīts Karls Entonija Taunss no Minesotas "Timberwolves", kuru NBA draftā izvēlējās ar pirmo numuru.

Abi basketbolisti jau šobrīd tiek uzskatīti par galvenajiem kandidātiem uz 2015./ 2016. gada sezonas labākā debitanta balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!