Foto: DELFI.lt

Francijas pilsētā Lillē nevar sajust Eiropas čempionāta basketbolā atmosfēru, jo tikpat kā nekas neliecina, ka šeit norisinātos šādas raudzes turnīrs, uzskata Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta izslēgšanas spēles noris Lillē, kur tiks noskaidroti medaļu ieguvēji. Šajā pilsētā sacenšas arī Latvija, kas otrdien plkst.22 aizvadīs ceturtdaļfināla maču pret mājinieci Franciju. Pirms tam Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīri notika uzreiz četrās pilsētās - Monpeljē (Francija), Berlīnē (Vācija), Zagrebā (Horvātija) un Latvijas galvaspilsētā Rīgā.

"Esmu spēlējis sešos Eiropas čempionātos, bet Rīgā bija vislabāk. Daudziem būtu jāmācās, kā jāorganizē turnīrs. Basketbolu Rīgā jutu visur," pauda Blūms. "Savukārt Lillē nejūtu, ka šeit vispār norisinātos Eiropas čempionāts. Arī, kad sestdien pastaigājām pa pilsētas centru, nekas nebija, satikām vien dažus lietuviešu fanus. Domājām, ka atbrauksim uz Lilli un būs kaut kas iespaidīgs, taču Latvijai viņi var pienest ūdeni."

Blūms sacīja, ka Latvijas basketbolisti sestdien esot paskatījušies Francijas izlases astotdaļfināla maču, kur tā ar 76:53 pieveica Turciju.

"Spēlēt Eiropas čempionātā 27 000 skatītāju klātbūtnē būs fantastiskas izjūtas. Dažs no mums savā dzīvē to nav pieredzējis. Ja parādīsim labu basketbolu un cīnīsimies, tad kaut kādas izredzes pieveikt Franciju ir. Mums nav, ko zaudēt, ir jāiet un jācīnās," uzsvēra Blūms. "Esam iepriekšējos Eiropas čempionātos savā starpā jau sacentušies. Mači bijuši kā līdzīgs ar līdzīgu, lai gan ikreiz francūži uzvarēja. Taču nebija tā, ka viņi būtu mūs iznīcinājuši. Francija nav neuzvarama. Šajā duelī mums nepieciešama koncentrēšanās un veiksme, jo būsim pret 27 000 cilvēku. Latvijas fani noteikti arī būs."

Pirms četriem gadiem Blūms pret Franciju kontinenta meistarsacīkstēs aizvadīja lielisku spēli, gūstot 32 punktus, kamēr pirms diviem gadiem Dairis Bertāns pret šo pašu pretinieku iemeta 28 punktus.

"Cerams, ka otrdien superspēle būs nevis vienam basketbolistam, bet gan visai komandai," piebilda Blūms.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!