Foto: AP/Scanpix

Latvijas futbola izlase otrdien izcīnīja uzvaru gada pēdējā spēlē, 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas G grupas mačā "Skonto" stadionā ar 2:0 (1:0) uzvarot Lihtenšteinas valstsvienību.

Laukuma saimniekus mača 29.minūtē vadībā izvirzīja Vladimirs Kamešs, kuram tas bija pirmais precīzais sitiens Latvijas izlases sastāvā. Savukārt 78.minūtē 2:0 panāca Edgars Gauračs.

Spēle sākās mierīgā tempā un komandas spēlēja diezgan piesardzīgi, līdz ar to bumba pārsvarā uzturējās laukuma vidusdaļā un bīstamu momentu nebija. Turpinājumā iniciatīva pakāpeniski pārgāja Latvijas izlases rokās un 29.minūtē rezultāts tika atklāts. Pēc Oļega Laizāna centrējuma bumbu pretinieku soda laukumā apturēja Kamešs, kurš skaistā veidā nomānīja Lihtenšteinas vārtsargu Cengizu Bičeru un bumbu raidīja vārtos - 1:0.


Pēc gūtiem vārtiem Latvijas uzbrukumi kļuva arvien mērķtiecīgāki, taču līdz precīzam sitienam pietrūka precizitāte. Pašā pirmā puslaika izskaņā lielisku iespēju dubultot pārsvaru neizmantoja Māris Verpakovskis, kura sitienu no tuvas distances Bičers atvairīja.

Arī otrais puslaiks sākās ar Latvijas izlases futbolistu spiedienu uz pretinieku vārtiem, taču Lihtenšteina braši aizstāvējās un rezultāts nemainījās. Mača 54.minūtē Bičers savā soda laukumā diezgan manāmi nogāza Artjomu Rudņevu, taču 11 metru soda sitiens uz Lihtenšteinas vārtiem nesekoja.

Sešas minūtes vēlāk viesi palika mazākumā, jo par otro brīdinājumu spēlē no laukuma tika noraidīts Daniels Kaufmans. Cīņas turpinājumā Latvijas izlase bieži pietuvojās Lihtenšteinas vārtiem un veidoja labus uzbrukumus, tomēr vēlamā rezultāta - gūto vārtu - nebija. 76.minūtē teicama iespēja dubultot pārsvaru bija Rudņevam, tomēr viņš sita nedaudz garām vārtiem, bet mirkli vēlāk laukuma saimniekiem tomēr izdevās otro reizi pārspēt Bičeru. Aleksandrs Cauņa veica lielisku piespēli uz maiņu nākušajam Gauračam, kurš izskrēja gandrīz vienatnē pret Lihtenšteinas izlases vārtsargu un bumbu sita vārtu tuvajā stūrī - 2:0.

Pāris minūtes vēlāk Latvijai nedaudz pietrūka līdz trešajiem gūtajiem vārtiem, kad pēc Gaurača izpildītā soda sitiena bumba no diezgan asa leņķa trāpīja pa vārtu stabu. Mača izskaņā viena laba iespēja gūt vismaz goda vārtus bija arī Lihtenšteinai, taču Mihela Polverino diezgan bīstamo sitienu atvairīja Latvijas valstsvienības vārtsargs Andris Vaņins.

Šajā cīņā Latvijas izlases darbu atkal pārraudzīja galvenais treneris Aleksandrs Starkovs, kuram iepriekšējās nedēļas sākumā tika veikta apendicīta operācija. Pēc tās viņš nedevās līdzi vienībai uz izbraukuma spēli Slovākijā, kurā komandu vadīja Starkova palīgs Jurijs Ševļakovs.

Šajā spēlē brīdinājumu normas sasniegšanas dēļ Latvijas izlasei nevarēja palīdzēt pamatsastāva malējie aizsargi Ritus Krjauklis un Oskars Kļava.

Iepriekšējā turnīra cīņā Latvijas izlase piektdien ar 1:2 zaudēja Slovākijai, ciešot trešo neveiksmi trīs spēlēs, bet Lihtenšteina savā laukumā ar 0:2 piekāpās Lietuvai, arī piedzīvojot savu trešo zaudējumu.

Jaunākajā FIFA rangā Latvijas izlase zaudējusi 24 vietas un tagad ieņem dalītu 118.pozīciju, kas tai ir visu laiku zemākā, bet Lihtenšteina atrodas 155.vietā.

Kvalifikācijas turnīra G apakšgrupā šobrīd pa septiņiem punktiem ir Grieķijai un Slovākijai, kā arī Bosnijai un Hercegovinai, Lietuvas kontā četri punkti, Latvijas izlase tikusi pie trim punktem, bet Lihtenšteina joprojām cīnās bez punktiem.

Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz 2013.gada 15.oktobrim. Finālturnīrā, kas 2014.gadā notiks Brazīlijā, iekļūs deviņu apakšgrupu uzvarētājas, bet astoņas labākās otrās vietas ieguvējas izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz finālturnīru izslēgšanas spēļu stadijā.

Latvijas futbola izlases sastāvs mačā ar Lihtenšteinu:

Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Deniss Ivanovs, Nauris Bulvītis, Ritvars Rugins, Oļegs Laizāns (Edgars Gauračs, 65.min.), Aleksandrs Cauņa, Aleksandrs Fertovs, Artjoms Rudņevs, Māris Verpakovskis (Artūrs Zjuzins, 80.min.), Vladimirs Kamešs (Aleksejs Višņakovs, 74.min.).

Lihtenšteinas futbola izlases sastāvs mačā ar Latviju:

Cengizs Bičers, Matiass Kristens, Francs Burgmeiers, Filips Erne (Niklass Kībers, 82.min.), Sandro Vīzers, Nikolass Haslers (Lukass Eberle, 85.min.), Daniels Kaufmans, Īvs Ehri, Mihels Polverino, Ivans Kvintanss, Martins Stoklasa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!