Foto: Publicitātes foto

Latvijas futbola izlasei gaidāmā pārbaudes spēle pret Japānas valstsvienību būs meistarības un gara pārbaude, uzskata izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

Latvijas izlase sašaurinātā lokā pirmoreiz kopā sanāca piektdien, aizvadot arī pirmo kopējo treniņu. Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Artjoms Rudņevs un Aleksandrs Cauņa komandai pievienosies uzreiz Japānā, bet vēl piektdien tai pievienoties nebija paspējuši Māris Verpakovskis un Edgars Gauračs, kuru ierašanās paredzēta uz sestdienas treniņu.

Tādējādi no izlasē iekļautajiem 22 spēlētājiem piektdien laukumā devās 16, kuriem bija pievienojies tikai treniņu nolūkos pieaicinātais Ivans Lukjanovs.

"Mums šī būs ļoti svarīga un nopietna spēle. Japāna ir spēcīgākā Āzijas kontinenta izlase un viena no spēcīgākajām vienībām pasaulē," preses konferencē uzsvēra Starkovs. "Mačs būs mūsu futbolistu meistarības un gara pārbaude."

"Japānas futbolisti ir ļoti ātri un tehniski augsti attīstīti, kas spēlē ar izteiktu komandas garu. Mums tas būs prestižs mačs, kas ļaus labi sagatavoties nākamajām 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēm," izteicās treneris, uzsverot, ka no spēcīgākajiem valsts futbolistiem šoreiz izlasē nav tikai savainotā pussarga Arta Lazdiņa.

No izlasē iekļautajiem jaunajiem spēlētājiem līdz šim nevienu maču tajā nav aizvadījuši Germans Māliņš, Antons Kurakins, Vitālijs Maksimenko un Alans Sineļņikovs.

"Izlasē ir nepieciešama konkurence un jaunu spēku pieplūšana, taču katru tai pieaicināto futbolistu izvēlamies ļoti uzmanīgi, jo spēlētājam komanda ir jāpadara spēcīgāka, nevis tikai jāpapildina," sastāva izvēli raksturoja Starkovs.

Izlases galvenais treneris neslēpa bažas par daudzu futbolistu pašreizējo fizisko kondīciju, jo aktīvs sezonas futbols pašlaik nenorit ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās Eiropas valstīs. Tāpat bez spēļu prakses jau ilgstoši ir izlases kapteinis Kaspars Gorkšs.

"Esam pārliecināti, ka uz izlasi ir izsaukti visi labākie, taču vienlaikus mums ir jārisina arī šādi fiziskās kondīcijas jautājumi. Žēl, ka tā, taču tā ir dzīves realitāte," skaidroja Starkovs. "Gorkšs pēdējos gados ir tikai progresējis, bet klubā šogad situācija ir mainījusies. Mums viņš ir jāatbalsta un jādod iespēja doties laukumā."

Latvijas futbola izlases spēle ar Japānu risināsies 6.februārī Kobē. Mājinieku vienības rindās iekļauti visi valsts spēcīgākie futbolisti, kuru vidū ir arī Anglijas premjerlīgas komandas Mančestras "United" pussargs Šindzi Kagava.

Visus ar izbraukuma spēli saistītos izdevumus sedz Japānas puse. Par dalību mačā Latvijas puse saņems 50 000 dolāru (25 900 latu) lielu naudas prēmiju, bet uzvaras gadījumā tiks iegūti vēl papildu 10 000 dolāru (5180 latu).

Latvijas izlase uz Japānu lidos caur Turciju un spēles norises vietā ieradīsies 4.februāra vakarā, bet spēle sāksies plkst.12.20 pēc Latvijas laika. To tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Iepriekšējo reizi abas izlases savā starpā tikās 2005.gada 8.oktobrī Rīgā, kad Latvijas valstsvienības ilggadējā aizsarga Mihaila Zemļinska atvadu spēlē tika nospēlēts neizšķirti 2:2. Toreiz Latvijas izlases rindās vārtus guva Vits Rimkus un Andrejs Rubins.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts pārbaudes spēlei ar Japānu:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Sion", Šveice), Pāvels Doroševs ("Liepājas metalurgs"), Germans Māliņš ("Skonto");

aizsargi - Kaspars Gorkšs ("Reading", Anglija), Deniss Ivanovs ("Baku", Azerbaidžāna), Vitālijs Maksimenko (Braitonas "Albion", Anglija), Nauris Bulvītis (JPFS/FK "Spartaks"), Oskars Kļava (Baku AZAL, Azerbaidžāna), Antons Kurakins, Vitālijs Smirnovs (abi - "Ventspils"), Ritvars Rugins ("Skonto");

pussargi - Aleksandrs Cauņa (Maskavas CSKA, Krievija), Artūrs Zjuzins, Aleksejs Višņakovs (abi - Kaļiņingradas "Baltika", Krievija), Oļegs Laizāns (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Aleksandrs Fertovs, Alans Sineļņikovs (abi - "Skonto"), Jurijs Žigajevs ("Ventspils"), Vladimirs Kamešs ("Liepājas metalurgs");

uzbrucēji - Artjoms Rudņevs (Hamburgas SV, Vācija), Māris Verpakovskis ("Baku"), Edgars Gauračs (Maskavas "Torpedo", Krievija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!