Foto: LETA
Latvijas hokeja aizsargam Kasparam Astašenko 17.februārī būtu apritējuši 40 gadi - vecums, kad daļa hokejistu tikai sāk atvadīties no profesionālā sporta, kamēr Kaspara jau trīs gadus vairs nav mūsu vidū.

Cik talantīgs un mērķtiecīgs, tik nesavaldīgs un ass - tādu atceras Kasparu kolēģi sportisti, treneri un žurnālisti. Vienā no pēdējām intervijām Latvijā Astašenko atzinās, ka laikam neesot neviena trenera, ko viņš nebūtu "pasūtījis", bet par viņa spilgtākajiem momentiem laukumā var sajūsmināties joprojām.

Hokeja karjera Astašenko iesākās pagājušā gadsimta 90. gados Latvijas klubos, līdz 1995. gadā viņš devās uz Krieviju, kur pievienojās Maskavas CSKA vienībai, un no turienes jau pavērās ceļš uz hokeja "Meku" - Nacionālo Hokeja līgu (NHL). Tiesa, sākumā Kasparam bija vispirms "jāizsitas" cauri zemākajām līgām, taču mērķis tika sasniegts - 1999.gadā aizsargs kļuva par Tampabejas "Lightning" spēlētāju, kas izvēlējās viņu drafta piektajā kārtā.

Cerīgais sākums diemžēl nedeva tikpat cerīgu turpinājumu - debitējis NHL, Kaspars drīz vien atgriezās tobrīd vēl pastāvošajā Starptautiskajā Hokeja līgā (IHL), tad atkal saņēma izsaukumu no "Lightning", kuru krāsas aizstāvēja kopumā 23 spēlēs. 2002.gadā Kaspars Astašenko bija Latvijas izlases spēlētājs Soltleiksitijā, kurā Latvija ieņēma devīto vietu.

Liktenīgs Kasparam izrādījās 2003. gads, kad viņš bija nonācis Karolīnas "Hurricanes" īpašumā un tā fārmklubā spēlēja Amerikas Hokeja līgā (AHL). Ziņas, kas pienāca no Amerikas, bija nepatīkamas - Astašenko arestēts par "smago" narkotiku - heroīna - glabāšanu. Pats hokejists stāstīja, ka esot uzņēmies vainu kāda "jauna un talantīga" kolēģa dēļ, lai tas neizpostītu savu daudzsološo karjeru, un ka heroīnu viņam kāds "piespēlējis". Taču Amerikas hokeja periods Kasparam ar to bija beidzies, turklāt arī gūtā trauma liedza turpināt to sezonu.

Pēc atgriešanās Eiropā hokejā dzīve svaidīja Kasparu pa dažādiem čempionātiem un klubiem. Par augstāko sasniegumu šajā periodā no 2003. līdz 2012.gadam noteikti minams Somijas čempiona tituls, ko Astašenko ieguva 2006. gadā, būdams Hāmelinnas HPK vienības spēlētājs. Viņa komandas biedrs tolaik bija cits Latvijas hokejists Jānis Sprukts. Pēc tam gan Kaspara hokejista karjera virzījās pa lejupejošu līkni - Dānijas čempionātsSlovākijas ekstralīga, Itālijas A sērija, Lielbritānijas elites līga, Kazahstānas līga, Somijas ceturtā līga, Latvijas čempionāts. Pēdējās spēles profesionālajā karjerā viņš aizvadīja 2011./2012. gada sezonā, kad pārstāvēja Latvijas komandu "SMScredit.lv" un Somijas ceturtās līgas klubu "Muik". Kopumā savas karjeras laikā Astašenko piemērījis 15 dažādu hokeja klubu formastērpus.

Nenoliedzami talantīgajam hokejistam kā smaga, ķerstīga un neatlaidīga ēna līdzi nāca nelaime, kas diemžēl piepilda rokzvaigžņu saukli "dzīvo ātri, mirsti jauns". Lai cik liels hokeja talants un darbaspējas piemita Kasparam, viņam tomēr nepietika spēka tikt galā ar paša dēmoniem, un 2012. gada novembra beigās Latvijas medijus pārpludināja ziņas ar virsrakstu "Miris hokejists Kaspars Astašenko". Iemesls - atkarības, kas mocījušas hokejistu. Tās arī izdzēsa 37 gadus vecā sportista dzīvību…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!