Foto: F64

Piektdien Zviedrijā un Somijā sākas 77. pasaules čempionāts hokejā augstākajā divīzijā, kurā Latvijas valstsvienība spēlēs 17. reizi pēc kārtas.

Pasaules čempionāts Zviedrijas pilsētā Stokholmā un Somijas pilsētā Helsinkos notiks otro gadu pēc kārtas un turnīrs risināsies no 3. līdz 19.maijam.

Otro gadu pēc kārtas turnīrs risinās pēc jaunās izspēles kārtības, kurā 16 komandas ir sadalītas divās apakšgrupās. Čempionātā komandas aizvadīs viena apļa turnīru, pēc kura katras grupas vājākā komanda izkritīs uz pirmo divīziju, bet četras spēcīgākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā. Savukārt katras grupas 5.-7.vietu ieguvējām čempionāts būs beidzies un tās pēc kritērijiem tiks sarindotas attiecīgā secībā. Čempionātā kopā tiks nospēlētas 64 spēles, bet lai sasniegtu finālu komandām nāksies aizvadīt desmit spēles. Katra komanda turnīram var pieteikt 25 spēlētājus (22 laukuma spēlētāji un 3 vārtsargi).

Portāls "Delfi" piedāvā unikālu aplikāciju, kurā var sekot līdzi ne tikai rezultāta izmaiņām visās spēlēs, bet iegūt arī sīku jo sīku statistiku – par komandām un individuāli par katru spēlētāju. Šajā sadaļā meklē arī aktuālo turnīra tabulu, kas atjaunosies līdz ar katras spēles beigu signālu.

Latvijas izlase spēlēs Helsinku grupā, kurā pirmo spēli aizvadīs Valsts neatkarības atjaunošanas gadadienā 4.maijā pret Krieviju. Vēl priekšsacīkstēs Latvija spēlēs pret ASV, Somiju, Franciju, Slovākiju, Austriju un Vāciju. Savukārt Stokholmas grupā sacentīsies Baltkrievija, Kanāda, Čehija, Dānija, Norvēģija, Slovēnija, Šveice un Zviedrija.

Turnīra pirmajā dienā tiks aizvadītas četras spēles. Atklāšanas mačā plkst. 16:15 Francija sacentīsies ar Slovākiju, bet plkst. 17:15 Čehija spēlēs pret Baltkrieviju. Savukārt 20:15 mājinieki somi sacentīsies ar Vāciju, bet stundu vēlāk zviedri spēkosies ar šveiciešiem.

Pagājušajā pasaules čempionātā par zelta medaļas ieguvējiem kļuva Krievijas hokejisti, kas finālā ar 6:2 apspēlēja Slovākiju. Savukārt pie bronzas tika Čehija, finālā par trešo vietu ar 3:2 apspēlējot Somiju.

Līdz šim godalgas pasaules čempionātos ir izcīnījušas 11 valstis, bet tituliem bagātākā ir Krievijas izlase (skaitot arī PSRS) - 26 zelta, deviņas sudraba un astoņas bronzas godalgas. Medaļu skaita ziņā bagātākā ir Kanāda (zelts - 24; sudrabs - 13; bronza - 9), bet vēl pie godalgām bagātākajām komandām pieskaitāmas Čehija (skaitot arī bijušo Čehoslovākiju: zelts -12; sudrabs - 13; bronza - 21) un Zviedrija (zelts -8; sudrabs - 19; bronza - 16).

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase 17.gadu pēc kārtas spēlēs pasaules čempionāta elitē. Līdz šim Latvijas labākais sasniegums ir septītā vieta, kas tika izcīnīta debijā 1997.gadā, 2004.gadā un 2009.gadā. Pagājušajā gadā Latvija ierindojās desmitajā vietā.

Uz pasaules čempionātu Latvijas izlase devās 24 hokejistu sastāvā - trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 13 uzbrucēji, vienu vietu atstājot brīvu. Pēdējā brīvā vieta sastāvā atstāta Zemgum Girgensonam, kuram trešdien noslēdzās sezona Amerikas hokeja līgā (AHL). Pēdējie, kuri tika atskaitīti no izlases bija aizsargs Oskars Cibuļskis un uzbrucējs Māris Bičevskis. Tikmēr par komandas kapteini iecelts Lauris Dārziņš, savukārt viņa asistenti būs Georgijs Pujacs un Jānis Sprukts.

Valstsvienībai Latvijas Hokeja federācija izvirzījusi uzdevumu iekļūt pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā.

Latvijas hokeja izlase pirms pasaules čempionāta aizvadīja septiņas pārbaudes spēles, kurās tika izcīnīta tikai viena uzvara. Pēdējā pārbaudes spēlē pirms PČ Latvijas hokejisti svētdien Ruānā ar 1:3 zaudēja Francijai, kas spēlēja praktiski optimālajā sastāvā.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargiKristers GudļevskisMāris Jučers, Edgars Masaļskis;

aizsargi
Artūrs KuldaMāris Jass, Agris Saviels, Jānis AndersonsKrišjānis Rēdlihs, Georgijs PujacsKristaps Sotnieks, Ralfs Freibergs; 

uzbrucēji
Miks Indrašis , Andris Džeriņš , Gints Meija , Vitālijs Pavlovs, Jānis Sprukts, Lauris DārziņšMārtiņš CipulisRoberts JekimovsAleksejs Širokovs,Ronalds Ķēniņš, Armands Bērziņš, Juris Štāls, Koba Jass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!