Foto: AP/Scanpix
Paraolimpiskā sprintera Oskara Pistoriusa advokāti apstrīdējuši tiesā iesniegto apelāciju, kas apstrīd atlētam piemēroto sodu un pieprasa tā palielināšanu.

Jau vēstīts, ka pērnā gada rudenī Pistoriuss tika atzīts par vainīgu slepkavībā bez iepriekšējā nodoma. Apsūdzības puse tam nepiekrita, pieprasot atzīt viņu par vainīgu apzinātā slepkavībā, kas sev līdzi nestu arī bargāku sodu.

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) tiesnese Tokozile Masipa decembrī ļāva apsūdzības pusei turpināt apstrīdēt viņas spriedumu Pistoriusa lietā. Līdz ar to sportistam piemērotā piecu gadu cietumsoda vietā var draudēt jaunas sankcijas - līdz pat 15 gadiem ieslodzījumā.

Kā norāda sportista juristi, apsūdzības tika balstīta uz faktiem, kas tika atklāti tiesā, nevis uz likuma interpretāciju, līdz ar to lēmums nav pārsūdzams. "Mēs norādīsim, ka tie ir jautājumi par faktiem, nevis par likumiem," teikts advokātu paziņojumā. Puses uzklausīšana norisināsies šī gada martā.

Sportists Masipas vērtējumā pagājušā gada oktobrī tika atzīts par vainīgu slepkavībā bez iepriekšējā nodoma. Apsūdzības puse tam nepiekrita, pieprasot atzīt viņu par vainīgu apzinātā slepkavībā, kas sev līdzi nestu arī bargāku sodu.

Kā zināms, viens no valsts slavenākajiem sportistiem par savas draudzenes Rīvas Stīnkempas slepkavību saņēma piecu gadu cietumsodu un tika arestēts tiesas zālē. Masipa iepriekš bija secinājusi, ka nav pietiekami daudz pierādījumu, lai 28 gadus veco Pistoriusu varētu sodīt par apzinātu slepkavību. DĀR tiesību eksperti pauduši šoku par Masipas secinājumu, ka Pistoriuss šāviena izdarīšanas brīdī neesot varējis paredzēt, ka kāds no lodes mirs. Eksperti bažījas, ka tas kļūs par attaisnojumu cilvēkiem bezrūpīgi šaudīties.

Decembrī Masipa noraidīja apsūdzības uzskatu, ka viņas piemērotais sods bijis "šokējoši nepiemērots". Patlaban lietu izskata Apelācijas tiesa, kuras priekšā nestāsies ne Pistoriuss, nedz arī liecinieki - vienīgi apsūdzības un aizstāvības puses.

DĀR tiesu sistēma pieprasa, ka apelācijas izskatīšanas labad tam piekrišana ir jādod attiecīgajam tiesnesim, kurš piemērojis apstrīdēto soda mēru.

Pistoriuss cietumu varētu atstāt aptuveni pēc tajā pavadītiem 18 mēnešiem gadījumā, ja ieslodzījuma laikā uzvedīsies labi. Tāpat izskan minējumi, ka viņam jau pat gada laikā varētu būt iespēja turpināt sodu izciest mājas arestā.

Tāpat sportistam piemērots arī trīs gadu nosacīts sods par neapdomīgu šaujamieroča izrādīšanu kādā restorānā.

Pistoriuss, kuram ir amputētas abas kājas un kurš skriešanai izmanto īpašas protēzes, aizpagājušajā vasarā piedalījās Londonas Olimpiādē. DĀR sportists kļuva par pirmo cilvēku ar invaliditāti spēļu vēsturē, kurš sacenties ar pasaules labākajiem atlētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!