Foto: LETA
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amata kandidāts Roberts Raimo savā uzstāšanās laikā pirms vēlēšanām agresīvi vērsās pret pašreizējo LOK vadību, norādot, ka "kuģa sirmajam kapteinim" (Aldonim Vrubļevskim) bija jāatkāpjas no amata jau pēc Rio olimpiskajām spēlēm.

"Sporta sabiedrības gaiss ir elektrizēts. Manuprāt, LOK ir vajadzīgas pārmaiņas, tā ir sabiedrības balss, ar to jārēķinās. Pirmkārt, kapteiņa maiņa. Tradīcija prasa vadības maiņu pēc nesekmīgiem rezultātiem. Lai cik labs un slavens treneris, pēc zaudējumiem ir nepieciešama atkāpšanās. Runāju ar LSPA, un guvu apstiprinājumu, ka tā ir nevis apstākļu sakritība, bet sistemātiska vaina. Atkāpšanās un racionāla politika, tas ir vienīgais veids, kā apskatīties uz sevi pašu no malas. Un pēc tam iespējams iesaistīties no jauna," uzskata Raimo. "Tā ir lielajā sportā. Un te ir runa par lielo sportu. Pēc Rio olimpiskajām spēlēm vajadzēja jau nākamajā dienā būt atlūgumam. Tā ir noziedzīga rīcība, turēties pie krēsla. Es piesaku sevi sirmā kapteiņa vietā ar pilnām tiesībām, jo LOK darbs būs dinamiska vadība dziļi integrēta sabiedrībā."

Raimo savā uzrunā norādīja uz "olimpisko principu saglabāšanu" un "LOK administrācijas darba efektivitāti un darba daudzveidību". Raimo arī norādīja uz iespējām piesaistīt papildu finansējumu, veicot izmaiņas nodokļos, piesaistot sponsorus, kā arī uzlabojot sadarbību ar pašvaldībām, "īpaši ar Rīgas domi, kas nav LOK izpildkomitejā". Tāpat Raimo akcentēja tautas lielāku iesaistīt aktīvā sporta dzīvē, piemēram, kā Igaunijā izveidojot veselības takas visā valstī.

Tikmēr otrs kandidāts, pašreizējais LOK prezidents Aldons Vrubļevskis norādīja uz kopēju sporta nozares attīstību, pilnveidot sporta politiku un veicinot olimpiešu panākumus ziemas un vasaras olimpiskajās spēlēs.

"Mērķis, protams medaļas, bet no sportista nevar prasīt parakstu ar asinīm, lai izcīna medaļu. Kas tad – jāatmaksā nauda, vai? Sports ir process, kas nenotiek vienā dienā," uz Raimo pārmetumiem par olimpiešu neizcīnītajām medaļām norādīja Vrubļevskis.

Vrubļevskis norādīja uz kvalitatīvu jauno sporta treneru trūkumu, jo "mums tagad iespējams trenēt, tiklīdz tu esi iestājies LSPA. Nezinu, vai vestu bērnu tur trenēties." Vēl LOK prezidents uzsvēra Latvijas sporta unikalitāti, jo Latvija ir Eiropā un, iespējams, pasaulē vienīgā valsts, kurai ir bagātība – pašiem savas olimpiskās spēles (gan lielās, gan jauniešu).

Raimo un Vrubļevskis ir vienīgie kandidāti uz LOK prezidenta amatu, kurā kopš 2004. gada ir Vrubļevskis. LOK prezidenta vēlēšanas risināsies piektdien notiekošajā LOK Ģenerālās asamblejas pārskata-vēlēšanu sesijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!