Foto: cev.lu

Latvijas volejbola izlase pirms cīņas savus pretiniekus bija labi izpētījusi, tāpēc Horvātijas izlase nekādus pārsteigumus nav sagādājusi, pēc piektdien Slovākijā gūtās uzvaras Eiropas čempionāta kvalifikācijas otrās kārtas turnīra pirmajā spēlē sacīja Latvijas izlases galvenais treneris Raimonds Vilde.

Jau ziņots, ka Latvijas volejbolisti četru komandu turnīru sāka ar drošu uzvaru 3-0 (25:19, 25:21, 25:19) pārliecinoši pārspēja Horvātiju.

"Bijām horvātus izpētījuši, un ne ar ko viņi mūs nepārsteidza," Vildes teikto pēc spēles citē Latvijas Volejbola federācija (LVF).

Uzvarētājiem ar 14 punktiem šajā spēlē izcēlās Hermans Egleskalns, kamēr 11 pievienoja Romāns Saušs.

"Video viss bija labi redzams, tāpēc mēs zinājām, ko viņi dara. Paši uzminējām ar sastāvu un izdevās uzspiest savu spēles stilu," norādīja Latvijas izlases treneris.

Vilde uzteica Latvijas izlases spēlētāju serves, kas atvieglojušas sniegumu aizsardzībā.

"Izdevās agresīvi uzservēt, kas atviegloja darbu aizsardzībā un blokā, kā arī ļāva gudri nospēlēt uzbrukumā. Arī saspēles vadītājs (Deniss Petrovs) gudri vadīja spēli. Tāpat izdevās tikt galā ar horvātu spiedienu," norādīja Vilde.

Latvijas volejbolisti šajā mačā guva diezgan pārliecinošu uzvaru. Tiesa, vissīvākais bija otrais sets, kurā ilgu laiku abas izlases cīnījās punkts punktā, bet tikai tā noslēgumā Latvijai izdevās iegūt nepieciešamo pārsvaru un uzvarēt ar 25:21.

Savukārt trešajā setā Latvijas spēlētāji jau no paša sākuma ieguva vairāku punktu pārsvaru, ko izdevās noturēt līdz pat beigām.

Pirmā sabraukuma turpinājumā Latvija tiksies arī ar mājinieci Slovākiju un Izraēlu. Savukārt pēc nedēļas šīs četras komandas vēlreiz aizvadīs viena apļa turnīru, kas jau notiks Horvātijas pilsētiņā Rovinjā Adrijas jūras krastā.

Grupas uzvarētāji uzreiz iegūs tiesības nākamgad spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā Polijā, bet sešu kvalifikācijas grupu otro vietu ieguvējas par ceļazīmi uz Poliju cīnīsies izslēgšanas kārtā. Tā kā Latvijas izlasei šoreiz pretim nav ielozēts neviens grands, netiek izslēgta iespēja, ka komanda varēs reāli pacīnīties par dalību finālturnīrā.

Pērnā gada Eiropas čempionātā spēlēja Slovākija un Horvātija, bet tās ar augstiem rezultātiem neizcēlās, paliekot attiecīgi 14. un 15. vietā. Slovākija kopš 2001. gada tikai reizi nav spējusi kvalificēties Eiropas čempionātam. Savukārt Latvija un Izraēla to paveikusi pa vienai reizei - attiecīgi 1995. un 1971. gadā.

Sagatavošanās posmā Latvijas izlase aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kuru laikā tikai vienreiz ciests zaudējums pret Baltkrieviju, bet vienreiz pret Grieķiju spēlēts neizšķirti. Izlases galvenais treneris Raimonds Vilde kā pēdējo no kandidātu vidus svītroja Aleksandru Kudrjašovu.

Latvijas izlases treneru kolektīvu papildinājis un par Vildes palīgu kļuvis pieredzējušais Boriss Kolčins, kuram ir liela darba pieredze, tostarp arī Krievijas izlasē. Kolčins vairākus gadus bija Krievijas izlases galvenā trenera Genadija Šipuļina palīgs, kā arī trenēja Belgorodas un Maskavas "Dinamo" klubus. Viņš piecus gadus bija Novijurengojas "Fakel" galvenais treneris, divas reizes izcīnot Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) kausu.

Jau ziņots, ka Latvijas dāmu izlase līdzīgu turnīru piektdien Ukrainā sāka ar 0-3 (12:25, 15:25, 6:25) ciešot sagrāvi pret Riodežaneiro olimpisko spēļu devītās vietas ieguvēju Itāliju.

Latvijas dāmas turnīrā gaida arī spēles ar Ukrainu un Austriju, bet otrais sabraukums pēc nedēļas risināsies Itālijā.

Ukrainā gan Latvijas izlase ieradusies novēlotu, jo nokavējusi savienojošo reisu no Kijevas uz Odesu.

Neapšaubāmas favorītes šajā grupā ir tieši Itālijas volejbolistes, kas vēl tikai pavisam nesen startēja Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, izcīnot devīto vietu. 2014.gadā viņas bija ceturtās pasaules čempionātā, bet iepriekšējā Eiropas čempionātā pērn guva septīto vietu.

Savā vēsturē itālietes reizi uzvarējušas pasaules un divreiz Eiropas čempionātos.

Grupas uzvarētāji uzreiz iegūs tiesības nākamgad spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas notiks Azerbaidžānā un Gruzijā, bet sešu kvalifikācijas grupu otro vietu ieguvējas par ceļazīmi cīnīsies izslēgšanas kārtā.

Latvijas sieviešu volejbola izlase 90.gados varēja lepoties ar regulāru dalību Eiropas čempionātu finālturnīros, taču finansējuma trūkuma un dažādu citu iemeslu dēļ izlase zaudēja savas pozīcijas, sešus gadus neaizvadot nevienu oficiālu maču. Tikai 2011. gada izskaņā tā atkal atjaunoja savu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!