Atrasts Rīgas centrāltirgū: 10 brīnišķīgi pašmāju ziemas sezonas produkti jaunatklāšanai
Foto: Privātais arhīvs

Šobrīd tirgū ir pieejami brīnišķīgi Latvijas ziemas produkti un Latvijas zemnieku stendi ir pilni un bagātīgi savā dažādībā. Sākot ar kāļiem, bietēm, āboliem un beidzot ar topinambūriem, un daudziem un dažādiem ķirbju veidiem, kuri katrs garšo citādāk. Arī lauku olas un gaļa pieejami visu gadu, un zivis savu augstāko garšas kvalitāti sasniedz tieši ziemā, "Tasty" skaidro Latvijas garšu pazinējs Ritvars Toms Logins.

Jaunais pavārs līdz šim ir guvis pieredzi vairākos Latvijā atzītos restorānos un piedalījies dažādos Latvijas kulinārijas projektos, paralēli eksperimentējot ar Latvijas produktiem, meklējot jaunas un izceļot aizmirstas mūsu zemei raksturīgas garšas.

"Runājot par produktiem, es oponēju cilvēkiem, kuri saka, ka ziemā vietējiem produktiem trūkst dažādības un pieejamas ir tikai grūbas un sālītas sēnes. Gan sālītas sēnes, gan grūbas, protams, ir lieliski produkti, tomēr, kaut vai aizejot uz Rīgas Centrāltirgus dārzeņu paviljonu, jebkurš atskārtīs, ka Latvijas zemnieku stendi ir pilni un bagātīgi savā dažādībā.

Skaidrības labad jāteic, ka esmu par lieliskiem importa produktiem ziemā kā, piemēram, sulīgiem citrusaugļiem, kuriem tieši ziema ir pilnbrieda periods. Tomēr esmu pret to, ka ziemā lielveikalos pērkam pesticīdiem bagātas zemenes, tomātus vai gurķus, kuriem nav aromāta vai garšas un kuri ceļojuši lielus attālumus, lai nonāktu līdz mūsu veikalu plauktiem, tā vietā, lai paskatītos cik lieliski produkti pieejami tepat pie mums un cik dažādi un bagātīgi varam mieloties ar to, kas salikts burkās un ko rudenī izaudzējuši mūsu pašu zemnieki. Svaigas zemenes, tomātus un līdzīgos atstāsim tam laikam, kad tie ir savā pilnbriedā tepat pie mums – Latvijā," uzskata Ritvars

Viņaprāt, lai gūtu lielāku izpratni par to, kas tad īsti ir Latvijas ziemai raksturīga garša, ir divi ceļi: patīt atpakaļ laiku un atskatīties, kā latvieši ēda ziemās pirms aktīva importa sākuma vai palūkoties uz šai sezonai raksturīgiem vietējiem produktiem.

Par godu Latvijas simtgadei savas zināšanas un prasmes viņš iecerējis nodot plašākas auditorijas vērtēšanai, šī gada laikā organizējot četras autorvakariņas, kas veltītas katram gadalaikam un tam raksturīgajiem sezonas produktiem (informācija – te), tādēļ tieši Ritvaru Tomu Loginu uzrunājām, vēloties noskaidrot ziemas sezonas aktualitātes tirgū un to, kuri 10 produkti ir pelnījuši vietu iepirkumu somā.

Topinambūrs

Atrasts Rīgas centrāltirgū: 10 brīnišķīgi pašmāju ziemas sezonas produkti jaunatklāšanai
Foto: Privātais arhīvs

Teju vienīgais vietējais augs, kura ražu var ievākt visu ziemu. Un runā – ja tas izrakts no sasalušas zemes, tā garša būs kļuvusi vēl koncentrētāka un saldāka. Ļoti daudzveidīgi izmantojams, kartupelim līdzīgs dārzenis ar lieliski saldu un riekstainu garšu. Var svaigu griezt salātos, pagatavot lielisku krēmzupu vai izcept krāsnī. Gatavošanas veidu ir daudz, bet, lai arī kādu tu izvēlētos, pavārs iesaka to nemizot, bet gan ar švammīti noberzt smiltis, jo mizai piemīt lieliska garša, un tā satur visvairāk vitamīnu.

Salaka

Atrasts Rīgas centrāltirgū: 10 brīnišķīgi pašmāju ziemas sezonas produkti jaunatklāšanai
Foto: Privātais arhīvs

"Maza un lēta lašveidīga zivs, kurai raksturīga patīkami maiga garša un izteikts svaigu gurķu aromāts. Tā kā šobrīd to ir pilns tirgus, ir īstais laiks tās iekļaut savā ēdienkartē. Ceptas, marinētas, fritētas. Variantu ir daudz, un iesaku izmēģināt visus, lai atrastu savu mīļāko! Ir tā vērts!" – tā Ritvars.

Melnais rutks

Atrasts Rīgas centrāltirgū: 10 brīnišķīgi pašmāju ziemas sezonas produkti jaunatklāšanai
Foto: Privātais arhīvs

Ārstnieciskajām īpašībām bagātākais produkts šajā topā. Tautas medicīnā jau izsenis tas tiek lietots savienojumā ar medu: gan cīņai pret klepu, gan profilakses nolūkos – imunitātes stiprināšanai.

Garšas ziņā diezgan pikants dārzenis, kas ar savu kraukšķīgo tekstūru lieliski iederas salātos gan uz eļļas, gan krējuma vai bezpiedevu jogurta bāzes. Tomēr burvīga ir arī krāsnī ceptu melno rutku krēmzupa, jo šādi apstrādāti rutki zaudē raksturīgo sīvumu, atklājoties gluži jaunā kvalitātē!

Lasi tālāk un atklāj vēl septiņus pašmāju ziemas sezonai raksturīgus produktus, kuri pēc pašmāju garšu pazinēja domām ir pelnījuši ieņemt vietu tavā iepirkumu sarakstā.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka