Foto: Shutterstock
Aromātiskie un sulīgie pašmāju tomāti, glīti satupināti burciņās, ziemā būs zelta vērtē, vienlīdz labi piestāvot gan ikdienišķai kartupeļu biezputrai ar kotletēm, gan arī iederoties goda vietā līdzās rasolam uz svētku galda. Uzzini, kas jāņem vērā, lai, konservējot tomātus ziemas krājumiem, tie neplaisātu, nezaudētu kārdinošo izskatu un būtu tik gardi, ka kaimiņienes taujātu pēc receptes.

Konservēšanai labāk derēs mazie un ovālie tomātiņi, kas ir piemērotāki arī ilgstošai uzglabāšanai svaigā veidā. Lai veikalā vai tirgū, pērkot tomātus, tu "neiegrābtos", šajā rakstā atklājām, kādas pazīmes jāņem vērā, izvēloties šos dārzeņus, bet, lūk, te uzzināsi, kur vislabāk glabāt tomātus, lai tie nesabojātos jau pāris dienu laikā.

Foto: Shutterstock

Ne ledusskapis, ne saulaina palodze nav tās labākās vietas kaprīzo dārzeņu uzglabāšanai, tomēr, izrādās, ka tomātiem var atrast vietu saldētavā, tikai jāprot tos iepriekš pareizi sagatavot. Jāizvēlas ne tikai skaisti, stingri un nebojāti tomāti, bet arī jāsadraudzējas ar blanšēšanas metodi, norāda "Better Homes and Gardens". Saldējot tomātus, nevajadzētu aizmirst par blanšēšanu, jo tā tomātā palēnina enzīmu darbību, līdz ar to, pēc saldēto tomātu atlaidināšanas, nezudīs to izteiksmīgā garša un krāsa.

  • Padomus, kā pareizi sagatavot tomātus saldēšanai, atradīsi šeit.

Ieburkoto tomātu mizas plaisāšana ir viena no aktuālākajām tomātu konservēšanas problēmām. Lai izvairītos no tā, ka tomātu miza pēc konservēšanas saplaisā, portāls "Kitchenmag" iesaka visapkārt katra tomāta "nabai", pāris reizes iebakstīt ar asu koka irbulīti vai katrai 3 l tomātu burkai pievienot 3-4 ozollapas. Izlasot šo rakstu, apgūsi ne vien citus paņēmienus, kā cīnīties ar tomātu plaisāšanu, bet arī uzzināsi vienkāršu konservētu pamatrecepti un padomus, kādas garšvielas un garšaugus likt burciņā, lai uzlabotu konservētu tomātu garšu līdz absolūtai pilnībai.

  • Jau daudzus gadus Latvijas veikalos ir aizliegts pārdot etiķa esenci. Tomēr tomātu konservēšanas receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā ir minēts tieši šis produkts. Ar ko un kādā proporcijā aizstāt etiķa esenci, atklājām šajā padomrakstā.

No klasikas līdz eksotikai — idejas radošai tomātu ieziemošanai

Foto: Shutterstock

Kad teorija apgūta, laiks ķerties pie prakses, izmēģinot dažādus tomātu ieburkošanas veidus. Klasiska vērtība ir tomāti želejā, bet arī šim vienkāršajam tomātu konservēšanas paņēmienam ir savi knifiņi, kas jāņem vērā – lūk, šeit, visus noslēpumus atklājām soli pa solim.

Tomātu sula ir daudzu iecienīts dzēriens, bet, attaisot un nogaršojot kārtējo no veikala pārnesto ražotāju darinājumu, jau atkal un atkal nākas smagi vilties. Šādos brīžos nākas uzdot sev jautājumu, vai tiešām nekad neizdosies reanimēt bērnības atmiņas un nobaudīt tomātu sulu, kas garšo tikpat labi kā tā, ko mamma ielēja stikla glāzē no nule kā atvākotas "trīslitrenes" un pārkaisīja ar šķipsniņu sāls?

  • Mums ir labas ziņas – šajā rakstā atklājām, kā, izmantojot aromātisko un sulīgo pašmāju tomātu sezonu sev par labu, pagatavot tomātu sulu mājas apstākļos.
Foto: Shutterstock

Lai pieliekamā krājumus papildinātu arī ar kādu atkāpi no klasikas, iesakām pagatavot ungāru iecienīto uzkodu lečo. Lai arī nav vienas universālas lečo receptes, tomēr ir divi komponenti, kuri teju visās receptēs ir neiztrūkstoši. Tie ir tomāti un paprika, kuru savienība tad arī rada specifisko un neaizmirstamo lečo garšu. Lečo gatavošanai labāk izvēlieties tikai nogatavojušos tomātus. Vislabāk, ja tie ir ne tikai nobrieduši, bet arī saldi un gaļīgi pēc konsistences, tad lečo noteikti būs pietiekami biezs un iegūs piesātinātu garšu.

  • Padomus, kā pagatavot lečo ziemas krājumiem, atklājām, lūk, te, savukārt šeit atradīsi bagātīgu tomātu mērču izlasi, kur netrūkst padomu ne kečupa, ne adžikas, ne vīriešu zaptes pagatavošanai.

Ja esi īstens tomātmīlis un mūsu piedāvāto ideju tev vēl nešķiet gana daudz, te atradīsi īpaši bagātīgu recepšu klāstu tomātu ieziemošanai – no mednieku salātiem un mazsālītiem tomātiem, līdz zaļo tomātu ievārījumam un pikantiem tomātiem "sniegā".

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!