Foto: Shutterstock
Ja esi dārza īpašnieks vai liels tirgus cienītājs, tad ik pa brīdim var gadīties, ka tavā virtuvē nonāk lielāks dārzeņu, augļu vai ogu daudzums. Bieži vien konkrētie produkti jau ir pašā gatavības pilnbriedā un pēc pāris dienām tie sāk bīstami balansēt uz pārgatavošanās robežas, kad izmantošana uzturā svaigā veidā vairs nešķiet kārdinoša.

Kā rīkoties ar katru no konkrētajiem produktiem, lai pēc iespējas saglabātu garšas īpašības, uzturvērtību un arī iegūtu vēlamo gala rezultātu? Idejas smēlāmies portālā "Good Housekeeping", piedāvājot nenovērtējamus padomus katra produkta izmantošanā.

Tomāti

Foto: Shutterstock


Pārgatavojušies tomāti ir vasaras beigu "klasika" – tomāti pēc novākšanas uzreiz jāliek lietā, pretējā gadījumā tie kļūst mīksti un ūdeņaini. Ko darīt ar "eksemplāriem", kas nav paspējuši nonākt salātos vai burciņās ziemai?

Visvienkāršākais variants – tos sagriezt lielākos gabalos, likt uz pannas, pievienot nedaudz ķiploka un kādu garšvielu un sautējot iegūt tomātu mērci. To var ēst uzreiz, uzglabāt ledusskapī 2-3 dienas vai arī saldētavā glabāt līdz sešiem mēnešiem. Šāda pašu pagatavota tomātu mērce būs lieska alternatīva veikalā pirktam kečupam vai labs pamats, lai pagatavotu kādu gaļas ēdienu vai sātīgu zupu.

Ja krājumos ir zaļi rudens tomāti prāvā daudzumā, izmēģini šo marinādes recepti.

Vīnogas

Foto: Shutterstock

Vīnogu sezona rit pilnā sparā, tomēr ne vienmēr izdodas tās pasargāt no "laika zoba" – ja pamani, ka augļu traukā vīnogas lēnām kļūst mīkstākas un mīkstākas, ķeries pie darba – nomazgā, nosusini, noņem no kātiņiem un liec aiztaisāmā plastmasas maisiņā un saldētavā. Saldētas vīnogas ir garda uzkoda un labs veids, kā apmānīt vēderu bez saldumiem, tāpat tās var kalpot kā dzērienu atvēsinātājs ledus vietā, piemēram, vasarīgajā sangrijā vai bolē.

Ogas

Foto: Shutterstock

Ir brīdis, kad dārzos ogas gatavojas, šķiet, vienlaicīgi – zemenes, mellenes, avenes un ķirši… Vienkāršākais veids, kā tām neļaut aiziet bojā, ir saldēšana. Turklāt jāatceras padoms ogas vispirms izklātas vienā slānī sasaldēt uz paplātes, tad tās nesalips kopā vienā lielā gabalā. Ziemas laikā varēsi vasaras labumus izmantot kūku, ievārījumu, saldējuma vai dažādu kokteiļu pagatavošanā.

Garšaugi

Foto: Shutterstock


Grieztie garšaugi, pareizi glabāti, var stāvēt ledusskapī svaigi līdz pat nedēļai. Kādudien atrodot plauktā diļļu vai pētersīļu bunti un saprotot, ka to izlietot uzreiz būs sarežģīti, jāķeras pie radikāliem pasākumiem. Vienkāršākais veids, kā saglabāt garšaugus vēlākam laikam, ir tos sablenderēt kopā ar eļļu un saliek vai nu ledus trauciņos vai maisiņos un likt saldētavā. Šādā formā tie var glabāties, nezaudējot garšas īpašības, līdz pat 6 mēnešiem.

Gada aukstajos mēnešos varēsi garšaugus pievienot zupām, mērcēm, sautējumiem, marinādēm un salātiem, turklāt varēsi paņemt tieši tik daudz produkta, cik nepieciešams katrā gatavošanas reizē.
Te atradīsi noderīgus padomus, kā garšaugus pareizi saldēt eļļā, tādā veidā saglabājot pēc iespējas vairāk aromāta.

Kabači

Foto: Shutterstock

Nedaudz apvītušus palielus kabačus izmantot ir vienkārši – tie ir jāsagriež šķēlēs, jāliek bļodā un jāpārlej ar pāris karotēm olīveļļas. Pēc tam visu pārkaisa ar sāli un melnajiem pipariem. Šķēles liek uz grila (3-4 minūtes) vai cepeškrāsnī (15 minūtes atkarībā no kabača izmēra). Šādi apceptus kabačus var uzglabāt ledusskapī vēl 3 līdz 4 dienas. Tāpat tos var izmantot makaronu salātos, svaigajos salātos vai likt uz maizītēm.

Ja šis piedāvājums neiekārdina, izmēģini kādu konservējuma recepti no ''Tasty'' dzīlēm šajā apkopojumā.

Āboli

Foto: DELFI

Nedaudz apvītis ābols vēl ir glābjams – tas vienkārši jānomizo un jāsarīvē vai jāsagriež šķēlītēs. No rīvētā ābola var izdoties gardi salāti (lai āboli nebrūnētu, tiem var pievienot nedaudz citrona sulas), no ābola šķēlītēm – ābolkūkas pildījums. Tāpat pastāvējušus ābolus var savārīt ar ievārījuma cukuru un izdosies garda marmelāde.

Kas attiecas uz ābolu konservēšanu, arī šajā sakarā ''Tasty'' netrūkst ideju un neparastu recepšu. Marmelāde, biezenis, kompots, ievārījums un pat ābolu siers. Idejas ābolu iekonservēšanai smelies šeit!

Banāni

Foto: Shutterstock

Gatavs banāns ir skaisti dzeltens, pārgatavojies – ar brūniem punktiņiem vai pavisam brūnu mizu. Saldumu mīļotāji var cept banānu mafinus vai banānu maizi. Pievienojot tiem riekstus var žāvētus augļus, var iegūt nedaudz veselīgāku, bet bezgala gardu kārumu, kas garšos gan lieliem, gan maziem. Esam pat sarūpējuši veselu recepšu kolekciju, kādās receptēs izmantot tieši pārgatavojušos banānus.

Tāpat pārgatavojušos banānus var saspaidīt ar dakšiņu vai sablenderēt, likt maisiņā un sasaldēt. Vēlāk tos varēs pievienot kokteiļiem, izmantot bērnu pārtikā vai izcept kādu gardumu, piemēram, pankūkas.

Apelsīni un citi citrusaugļi

Foto: LETA

Ledusskapī citrusaugļu uzglabāšanas laiks ir salīdzinoši ilgs (līdz pat divām nedēļām), bet šī perioda beigās ir jāsāk domāt, kā izmantot aizmirstos augļus.

Vari sākt ar miziņas norīvēšanu (nebojātās vietās) un sasaldēšanu vēlākai izmantošanai. Otrais – izspied sulu, jo tā ledusskapī var glabāties vēl dažas dienas. Ja neplāno sulu izmantot tuvākajā laikā, labāk liec to saldētavā, iepildot ledus trauciņos. Pēc atkausēšanas varēsi to pielikt pie zupām, salātu mērcēm un atspirdzinošiem dzērieniem.

Gurķi, paprika, redīsi un burkāni

Dārzeņi ledusskapī glabājas ilglaicīgi bez lielām problēmām. Bet, kad sasniegtas termiņa beigas, jāķeras pie marinēšanas! Gurķus, papriku, redīsus un burkānus var notīrīt un sagriezt puscentimetru biezās šķēlītēs. Pannā uzkarsē 200 ml etiķa, 80 gramus cukura un 3 ēdamkarotes sāls un maisa, kamēr cukurs un sāls izkusis. Nedaudz atdzesē. Liek dārzeņu šķēlītes burciņās vai kastītēs ar vākiem un pārlej ar silto marinādi. Ja marinādes pietrūkst, atlikušo daļu piepildi ar ūdeni. Liec ledusskapī vismaz uz 6 stundām.

Marinētos dārzeņus vari izmantot salātos, piedevās gaļas ēdieniem, uz sviestmaizēm vai uz burgeriem. Ledusskapī vari tos uzglabāt līdz pat divām nedēļām. Ja vēlies, marinādei vari pievienot kādu ķiploka daiviņu, sinepju sēklas, krustnagliņu vai smaržīgo piparu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!